CHŁODNIK Z RABARBARU I TRUSKAWEK
Składniki:
- 500 g truskawek,
- 500 g rabarbaru,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka startego na małych oczkach imbiru,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego,
- około 1 i 1/2 szklanki wody;
- do dekoracji: świeże truskawki pokrojone na ćwiartki.
Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić, ugotować. Dodać obrane
z szypułek truskawki, przyprawy i gotować, aż truskawki i rabarbar
się rozpadną. Dodać miód, po czym utrzeć blenderem na jednolitą
masę. Odstawić do ostygnięcia. Wlać do naczyń, do każdego
dodać łyżkę jogurtu naturalnego i lekko wymieszać. Przed podaniem
udekorować świeżymi truskawkami.
SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I KURCZAKIEM BALSAMICO
Składniki:
- liście rukoli,
- liście sałaty,
- 1 filet z kurczaka,
- 100 g sera feta,
- około 200 g truskawek,
- 2 łyżki oliwy,
- 6 łyżek octu balsamicznego,
- 1 łyżka miodu,
- sok z 1/2 cytryny.
Wykonanie:
Sałatę i rukolę
wyłożyć na talerz. Kurczaka pokroić
w kostkę, doprawić, polać
oliwą i czterema łyżkami octu
balsamicznego, odstawić do
lodówki na 30 minut. Następnie
wyłożyć mięso na patelnię,
podsmażyć. Zdjąć mięso wraz
z powstałym sosem, dodać
resztę octu, miód i sok z cytryny,
wymieszać i podgrzać, aż
składniki się połączą. Odstawić.
Truskawki pokroić na plasterki.
Na sałatę wyłożyć ostudzonego
kurczaka, fetę, truskawki
i polać sosem.
KOKARDKI Z TRUSKAWKAMI, CHILLI I OCTEM BALSAMICZNYM
Składniki:
- 200 g makaronu kokardki,
- 300 g truskawek,
- 1/2 łyżeczki papryki chilli,
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- 50 g startego na małych oczkach parmezanu,
- łyżka masła,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Truskawki obrać z szypułek i pokroić na
mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło i wyłożyć
na nie truskawki. Dolać ocet balsamiczny, dodać chilli
i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje
się mało słodki, można dodać odrobinę miodu. Sosem
polać ugotowany wcześniej makaron. Przed podaniem
posypać danie startym parmezanem.