Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Truskawka w objęciach balsamico

Data publikacji 10.06.2020r.

CHŁODNIK Z RABARBARU I TRUSKAWEK

Składniki:

  • 500 g truskawek,
  • 500 g rabarbaru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka startego na małych oczkach imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego,
  • około 1 i 1/2 szklanki wody;
  • do dekoracji: świeże truskawki pokrojone na ćwiartki.

Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić, ugotować. Dodać obrane z szypułek truskawki, przyprawy i gotować, aż truskawki i rabarbar się rozpadną. Dodać miód, po czym utrzeć blenderem na jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia. Wlać do naczyń, do każdego dodać łyżkę jogurtu naturalnego i lekko wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.

SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I KURCZAKIEM BALSAMICO

Składniki:

  • liście rukoli,
  • liście sałaty,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 100 g sera feta,
  • około 200 g truskawek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 6 łyżek octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie:
Sałatę i rukolę wyłożyć na talerz. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić, polać oliwą i czterema łyżkami octu balsamicznego, odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyłożyć mięso na patelnię, podsmażyć. Zdjąć mięso wraz z powstałym sosem, dodać resztę octu, miód i sok z cytryny, wymieszać i podgrzać, aż składniki się połączą. Odstawić. Truskawki pokroić na plasterki. Na sałatę wyłożyć ostudzonego kurczaka, fetę, truskawki i polać sosem.

KOKARDKI Z TRUSKAWKAMI, CHILLI I OCTEM BALSAMICZNYM

Składniki:

  • 200 g makaronu kokardki,
  • 300 g truskawek,
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 50 g startego na małych oczkach parmezanu,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:
Truskawki obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło i wyłożyć na nie truskawki. Dolać ocet balsamiczny, dodać chilli i śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje się mało słodki, można dodać odrobinę miodu. Sosem polać ugotowany wcześniej makaron. Przed podaniem posypać danie startym parmezanem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a