PIEROGI Z GĘSINĄ I SZPINAKIEM
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- ciepła woda.
- 0,5 kg mięsa z gęsi,
- 200 g szpinaku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- olej.
Wykonanie:
Mięso ugotować do miękkości w osolonej
wodzie i zemleć. Cebulę posiekać w drobną
kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dalej dusić.
Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Do miski wsypać mąkę, sól dodać olej. Ciasto
wyrabiać, dodając stopniowo ciepłą wodę. Ciasto
rozwałkować jak najcieniej, podsypując mąką. Wycinać
szklanką kółka. Na każde nakładać porcję farszu
i sklejać. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną
oleju. Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować
do wypłynięcia.
BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 200 ml letniej wody,
- 5 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru,
- 400 g mąki pszennej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
- 100 g żółtego sera,
- 200 g pieczarek,
- 200 g szpinaku,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 4 łyżki mleka do posmarowania bułeczek.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i utrzeć z cukrem, dodać ciepłą
wodę i odstawić na 5 minut. Dodać resztę składników i zagnieść
ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, podsypać mąką. Odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle
klarowanym, dodać posiekany szpinak. Ostudzić lekko, dodać
starty ser, doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto zagnieść ponownie,
rozwałkować i wycinać spore koła. Nakładać farsz i zlepiać.
Przed pieczeniem posmarować mlekiem każdą bułeczkę.
Zapiekać 25–30 minut w temp. 180°C.
TARTA ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki,
- 200 g masła,
- 1 żółtko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szczypta cukru.
- 100 g żółtego sera,
- 200 g suszonych pomidorów w oleju,
- 150 g szpinaku,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.
Wyłożyć na formę do tarty. Szpinak krótko podsmażyć na oleju
z suszonych pomidorów. Na ciasto wyłożyć starty na grubych
oczkach ser, szpinak i ułożyć odsączone z oleju i pokrojone pomidory.
Zapiekać 25–30 minut w temp. 180°C. Posypać świeżo
zmieloną solą i pieprzem (dla lubiących ostry smak – chili).