Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Szpinak? Pokochają go nawet dzieci!

Data publikacji 17.06.2020r.

PIEROGI Z GĘSINĄ I SZPINAKIEM

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • ciepła woda.
Składniki na farsz:
  • 0,5 kg mięsa z gęsi,
  • 200 g szpinaku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • olej.

Wykonanie:
Mięso ugotować do miękkości w osolonej wodzie i zemleć. Cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dalej dusić. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Do miski wsypać mąkę, sól dodać olej. Ciasto wyrabiać, dodając stopniowo ciepłą wodę. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, podsypując mąką. Wycinać szklanką kółka. Na każde nakładać porcję farszu i sklejać. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucać pierogi porcjami na wrzątek i gotować do wypłynięcia.

BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 200 ml letniej wody,
  • 5 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.
Składniki na farsz:
  • 100 g żółtego sera,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g szpinaku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 4 łyżki mleka do posmarowania bułeczek.

Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i utrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić na 5 minut. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym, dodać posiekany szpinak. Ostudzić lekko, dodać starty ser, doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować i wycinać spore koła. Nakładać farsz i zlepiać. Przed pieczeniem posmarować mlekiem każdą bułeczkę. Zapiekać 25–30 minut w temp. 180°C.

TARTA ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta cukru.
Składniki na farsz:
  • 100 g żółtego sera,
  • 200 g suszonych pomidorów w oleju,
  • 150 g szpinaku,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na formę do tarty. Szpinak krótko podsmażyć na oleju z suszonych pomidorów. Na ciasto wyłożyć starty na grubych oczkach ser, szpinak i ułożyć odsączone z oleju i pokrojone pomidory. Zapiekać 25–30 minut w temp. 180°C. Posypać świeżo zmieloną solą i pieprzem (dla lubiących ostry smak – chili).

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a