PLACUSZKI MACA
Składniki:
- 2 szklanki mąki (może być również bezglutenowa lub orkiszowa),
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- woda.
Wykonanie:
Składniki wymieszać i ugnieść do właściwej konsystencji
(jak na ciasto makaronowe). Wyrobione ciasto podzielić na niewielkie części
i każdą rozwałkować na grubość około 2 mm. Piec na gorącej blasze,
patelni lub w gofrownicy. Macę można podawać z dowolnymi sosami –
słodkimi i słonymi, a także humusem, dżemami czy pastami.
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I SOLĄ GRUBOZIARNISTĄ
Składniki:
- szklanka ciepłej wody,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 450–500 g mąki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- do posypania:
- 1 łyżka gruboziarnistej soli,
- świeży rozmaryn,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Drożdże
utrzeć w ciepłej wodzie,
dodać cukier i trzy łyżki
mąki. Odstawić na 15 minut.
Dodać sól i stopniowo
mąkę, mieszając dłonią.
Ciasto powinno być
elastyczne, ale może lekko
lepić się do dłoni. Dodawać
stopniowo oliwę z oliwek,
ciągle wyrabiając ciasto
– im dłużej, tym lepiej.
Odstawić na dwie godziny.
Blachę wyłożyć papierem
do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Rozciągać je palcami,
polewać oliwą, lekko dociskać,
tak aby powstały zagłębienia. Posypać rozmarynem i solą.
Polać resztą oliwy. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, aż
focaccia się zrumieni.
PIZZA Z ANANASEM I KURCZAKIEM
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki mleka,
- 50 g drożdży,
- 6 łyżek oleju,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 szklanki mąki.
- 1 pojedynczy filet z kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- 1 puszka ananasów,
- 1 cebula,
- 4 łyżki sosu pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- imbir,
- majeranek,
- czosnek,
- 1 szklanka startego żółtego sera.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć, dodać mleko i 2 łyżki mąki. Odstawić
na 15 minut. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Odstawić na 15 minut. Rozwałkować i rozłożyć na formę (z tych
składników wyjdą dwie okrągłe lub jedna duża forma od piekarnika).
Filet pokroić w kostkę i poddusić z przyprawami na oleju.
Ananasy i cebulę pokroić w kostkę. Ciasto wysmarować sosem
pomidorowym. Ułożyć kurczaka, ananasa, cebulę. Doprawić solą
i pieprzem. Wszystko posypać startym serem i zapiekać około
20 minut we wcześniej (5–10 minut) nagrzanym do temperatury
180°C piekarniku.