LEMONIADA Z CHABRU
Składniki:
- około 1/2 l płatków chabru,
- 1 l wody,
- 5 łyżek cukru,
- sok z 1/2 cytryny.
Wykonanie:
Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Płatki przełożyć
do słoika, zalać ostudzoną wodą z cukrem, dodać sok z cytryny
i wymieszać. Słoik zakręcić i odstawić w nasłonecznione miejsce
na 3 dni. Dwa razy dziennie otworzyć słoik. Po tym czasie przelać
napój przez sitko. Przelany jest gotowy do spożycia.
SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH LIŚCI I KWIATÓW
Składniki:
- Po jednej garści:
- kwiatów koniczyny łąkowej,
- kwiatów wyki ptasiej,
- kwiatów stokrotki pospolitej,
- pokrojonych drobno liści komosy białej i gwiazdnicy pospolitej,
- 2 łyżki oleju lnianego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Umyć zebrane kwiaty i liście delikatnie na sitku,
następnie osuszyć. Wrzucić do miseczki i wymieszać. W osobnym
naczyniu połączyć olej lniany, sok z cytryny i miód. Polać sałatkę
i znów delikatnie wymieszać.
ROŚLINNE PLACKI Z POLEWĄ RÓŻANĄ
Składniki:
- 2 l liści komosy,
- 2 jaja,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- olej,
- woda,
- 1 l płatków różanych,
- miód.
Wykonanie:
Umyte i osuszone liście bardzo drobno pokroić. Dodać
wszystkie składniki, wymieszać i rozcieńczyć, dolewając ćwierć szklanki
wody. Rozgrzać tłuszcz i smażyć placuszki z jednej kopiastej łyżki ciasta.
Płatki z róż włożyć na rozgrzany miód i kilka minut delikatnie gotować.
Przecedzić syrop. Polać nim placki.