Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Z łąki prosto na talerze i do karafek

Data publikacji 01.07.2020r.

LEMONIADA Z CHABRU

Składniki:

  • około 1/2 l płatków chabru,
  • 1 l wody,
  • 5 łyżek cukru,
  • sok z 1/2 cytryny.

Wykonanie:
Wodę z cukrem zagotować i ostudzić. Płatki przełożyć do słoika, zalać ostudzoną wodą z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Słoik zakręcić i odstawić w nasłonecznione miejsce na 3 dni. Dwa razy dziennie otworzyć słoik. Po tym czasie przelać napój przez sitko. Przelany jest gotowy do spożycia.

SAŁATKA ZE ŚWIEŻYCH LIŚCI I KWIATÓW

Składniki:

  • Po jednej garści:
    • kwiatów koniczyny łąkowej,
    • kwiatów wyki ptasiej,
    • kwiatów stokrotki pospolitej,
    • pokrojonych drobno liści komosy białej i gwiazdnicy pospolitej,
  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Umyć zebrane kwiaty i liście delikatnie na sitku, następnie osuszyć. Wrzucić do miseczki i wymieszać. W osobnym naczyniu połączyć olej lniany, sok z cytryny i miód. Polać sałatkę i znów delikatnie wymieszać.

ROŚLINNE PLACKI Z POLEWĄ RÓŻANĄ

Składniki:

  • 2 l liści komosy,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • olej,
  • woda,
  • 1 l płatków różanych,
  • miód.

Wykonanie:
Umyte i osuszone liście bardzo drobno pokroić. Dodać wszystkie składniki, wymieszać i rozcieńczyć, dolewając ćwierć szklanki wody. Rozgrzać tłuszcz i smażyć placuszki z jednej kopiastej łyżki ciasta. Płatki z róż włożyć na rozgrzany miód i kilka minut delikatnie gotować. Przecedzić syrop. Polać nim placki.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a