SIMA – NAPÓJ PRZYGOTOWYWANY NA FIŃSKIE ŚWIĘTO VAPPU
Składniki:
- 8 l wody,
- 2–3 cytryny,
- 1/2 kg brązowego cukru,
- 1/2 kg drobnego cukru,
- 1/4 łyżeczki drożdży,
- rodzynki.
Wykonanie: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką. Obrać ze skórki i wycisnąć sok. Do 10-litrowego naczynia włożyć skórkę cytryny i wsypać cukier. Zagotować 4 litry wody i wlać do naczynia. Jeśli napój ma być ciemniejszy, użyć jedynie brązowego cukru (1 kg). Dolać resztę wody (4 litry) i sok z cytryny. Do letniego płynu dodać drożdże. Następnego dnia rozlać do butelek. Do każdej dodać łyżeczkę cukru i kilka rodzynek. Zakorkować butelki luźno, ponieważ w procesie fermentacji będzie w nich rosnąć ciśnienie. Sima będzie gotowa po tygodniu przecowywania w chłodnym pomieszczeniu, a po 3 dniach w temperaturze pokojowej. Przechowywać napój w chłodnym miejscu i spożyć przed upływem tygodnia. Z przepisu można otrzymać 9 litrów napoju.
AGRESTÓWKA
Składniki:
- 1 kg agrestu,
- 1/2 kg cukru,
- 1/2 l wódki,
- 1/2 l spirytusu,
- 30 g cukru wanilinowego,
- kawałek imbiru.
Wykonanie: Zmiażdżyć oczyszczony agrest i wsypać go do słoja, dodać starty imbir, wódkę i spirytus. Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Następnie zlać alkohol do naczynia. Zasypać owoce cukrem zmieszanym z cukrem wanilinowym. Odstawić na 10 dni, co drugi dzień potrząsnąć naczyniem, aby cukier się rozpuścił. Zlać sok i połączyć oba płyny. Wlać do butelek. Odstawić na miesiąc w ciemne miejsce.
NALEWKA Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MASY KAJMAKOWEJ
Składniki:
- 2 białe czekolady,
- 1/2 litra wódki,
- 1 puszka masy kajmakowej.
Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki. Masę kajmakową podgrzać z czekoladą i mieszać, podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Masę przestudzić. Do masy stopniowo, mieszając mikserem, dodawać wódkę. Wymieszać, przelać do butelki i odstawić przynajmniej na jeden dzień.