Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Lekkie procenty na letnie popołudnie

Data publikacji 08.07.2020r.

SIMA – NAPÓJ PRZYGOTOWYWANY NA FIŃSKIE ŚWIĘTO VAPPU
Składniki:

  • 8 l wody,
  • 2–3 cytryny,
  • 1/2 kg brązowego cukru,
  • 1/2 kg drobnego cukru,
  • 1/4 łyżeczki drożdży,
  • rodzynki.

Wykonanie: Cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką. Obrać ze skórki i wycisnąć sok. Do 10-litrowego naczynia włożyć skórkę cytryny i wsypać cukier. Zagotować 4 litry wody i wlać do naczynia. Jeśli napój ma być ciemniejszy, użyć jedynie brązowego cukru (1 kg). Dolać resztę wody (4 litry) i sok z cytryny. Do letniego płynu dodać drożdże. Następnego dnia rozlać do butelek. Do każdej dodać łyżeczkę cukru i kilka rodzynek. Zakorkować butelki luźno, ponieważ w procesie fermentacji będzie w nich rosnąć ciśnienie. Sima będzie gotowa po tygodniu przecowywania w chłodnym pomieszczeniu, a po 3 dniach w temperaturze pokojowej. Przechowywać napój w chłodnym miejscu i spożyć przed upływem tygodnia. Z przepisu można otrzymać 9 litrów napoju.

AGRESTÓWKA
Składniki:

  • 1 kg agrestu,
  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 l wódki,
  • 1/2 l spirytusu,
  • 30 g cukru wanilinowego,
  • kawałek imbiru.

Wykonanie: Zmiażdżyć oczyszczony agrest i wsypać go do słoja, dodać starty imbir, wódkę i spirytus. Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce. Następnie zlać alkohol do naczynia. Zasypać owoce cukrem zmieszanym z cukrem wanilinowym. Odstawić na 10 dni, co drugi dzień potrząsnąć naczyniem, aby cukier się rozpuścił. Zlać sok i połączyć oba płyny. Wlać do butelek. Odstawić na miesiąc w ciemne miejsce.

NALEWKA Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MASY KAJMAKOWEJ
Składniki:

  • 2 białe czekolady,
  • 1/2 litra wódki,
  • 1 puszka masy kajmakowej.

Wykonanie: Czekoladę połamać na kostki. Masę kajmakową podgrzać z czekoladą i mieszać, podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Masę przestudzić. Do masy stopniowo, mieszając mikserem, dodawać wódkę. Wymieszać, przelać do butelki i odstawić przynajmniej na jeden dzień.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a