Ogławianie, czyli usuwanie wierzchołków roślin, jest zabiegiem stosowanym w uprawie pomidorów, papryki, niektórych warzyw dyniowatych. Pozwala na szybsze dojrzewanie owoców oraz lepszy ich wzrost, gdyż składniki pokarmowe zamiast trafiać do pędu głównego, odżywiają owoce.
Rośliny ogławiamy tylko podczas bezdeszczowych dni. Kolejnym warunkiem jest cięcie pędu ostrym i zdezynfekowanym w denaturacie lub innym preparacie sekatorem bądź nożem, zawsze prostym cięciem, by powstała rana miała jak najmniejszą powierzchnię. Ważny jest także stan fitosanitarny. Jeśli widzimy porażone rośliny lub tylko ich części, należy je usunąć, by nie rozprzestrzeniać chorób.
Dorodne dyniowate
Dyniowate, takie jak ogórki, melony, arbuzy czy dynie, nadmiernie się rozrastają, pokrywając duże powierzchnie. Szczególnie te uprawiane na dobrym stanowisku tworzą dużą ilość masy zielonej ze szkodą dla owocowania. Choć liście to aparat asymilacyjny i nie możemy go zbytnio zmniejszać. Prowadzimy rośliny tak, by pozostało na niej do 4 owoców. Gdy owoce osiągną wielkość piłeczki tenisowej (około połowy lipca), skracamy pędy, pozostawiając po 3–4 liście nad ostatnim owocem. Rośliny się rozkrzewiają, a na pędach bocznych powstają kwiaty żeńskie, z których tworzą się owoce. Dyni w sierpniu ucinamy również pędy boczne nad 2. liściem nad ostatnim owocem. Wycinamy również wszystkie pędy nieowocujące, a także przerzedzamy zawiązki. Arbuzy i melony ogławiamy nad 3. i 4. liściem pędu głównego, a pędy boczne ucinamy nad 6.–7. liściem. W kątach liści pojawią się krótko-pędy z kwiatami. Na jednym pędzie pozostawiamy do 5 owoców. Późnym latem arbuzy i melony należy ogłowić tuż za ostatnim owocem, aby te, które są zawiązane, zdążyły dorosnąć.
Psiankowate mają głos
Paprykę ogławiamy około 2 miesięcy przed przewidywanym końcem wegetacji, ucinając pęd nad ostatnim zawiązanym owocem. W przypadku oberżyny skracamy pęd nad 5. liściem. Aby uzyskać dorodne owoce, na jednym pędzie nie powinno pozostać więcej niż jeden zawiązek owocu. Usuwamy pozostałe zawiązki, a także pędy wyrastające z kątów liści. Pędy boczne ucinamy powyżej 2. liścia nad zawiązkiem. W sierpniu zajmujemy się ogławianiem pomidorów. Wierzchołek pędu ucinamy nad 2. liściem położonym nad ostatnim gronem zawiązanych owoców. W przypadku prowadzenia na jeden pęd pozostawiamy 5 gron na krzaku. Jeśli na dwa pędy – pozostawiamy 2 do 3 gron na każdym. Jeśli pomidory prowadzimy na trzy pędy, na pędzie pozostawiamy nie więcej niż po 2 grona.
Ogławiać można również bób, brukselkę czy zioła. Bób zawiązuje większe strączki, gdy usuniemy mu wierzchołek. To również wpłynie na kondycję rośliny, gdyż usuniemy jednocześnie kolonie mszyc. Żerują one tylko na młodych, soczystych pędach. Czosnek ogławiamy, usuwając kwiatostan już w momencie jego pojawienia się. Brukselkę ogławiamy pod koniec września, ucinając wierzchołek nad kilkoma liśćmi ponad główkami. Na bieżąco podcinamy pędy ziół z przeznaczeniem na suszenie. To wzmaga rozwój roślin i wypuszczanie nowych pędów i liści.
Małgorzata Wyrzykowska