DORSZ POD PIERZYNKĄ Z BOTWINKI
Składniki:
- 4 płaty dorsza,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 pęczki botwiny,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 4 łyżki tartego parmezanu.
Wykonanie:
Dorsza ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, skropić
sokiem z cytryny, posypać przyprawami i położyć na nim kawałki masła. Zapiekać
25–30 minut w temperaturze 170°C. W tym czasie rozgrzać masło klarowane,
przecisnąć przez praskę czosnek, poddusić, dodać posiekaną botwinę i dusić
jeszcze chwilę. Gdy ryba zacznie nabierać kolorów, na każdy kawałek wyłożyć
botwinkę, posypać parmezanem i zapiekać jeszcze 5 minut.
RISOTTO Z BOTWINKĄ I BOBEM
Składniki:
- 1 woreczek ryżu do risotto,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki białego wina,
- 2 ząbku czosnku,
- 1 dymka,
- około 1/2 l bulionu,
- 2 pęczki botwiny,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 1/2 szklanki młodego bobu,
- 1 łyżka śmietany.
Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty
przez praskę czosnek oraz posiekaną dymkę. Poddusić,
dodać ryż i dusić dalej. Wlać wino i mieszając,
czekać aż odparuje. Stopniowo dodawać bulion oraz
posiekaną botwinkę i bób. Jeśli bób jest twardy, można
go ugotować osobno i dodać na końcu, zdjąwszy
skórki. Kiedy ryż będzie miękki, dodać łyżkę śmietany
i posypać parmezanem.
OMLET Z BOTWINKĄ I FETĄ
Składniki:
- 3 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej,
- po szczypcie soli i pieprzu,
- 3 łyżki mleka,
- pęczek botwiny,
- 2 ząbki czosnku,
- około 2 łyżek pokruszonego sera feta,
- 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu.
Wykonanie:
Jajka rozbić,
dodać sól, pieprz, mleko
oraz mąkę. Wymieszać mikserem.
Masło rozpuścić,
dodać przeciśnięty przez
praskę czosnek, a następnie
posiekaną botwinkę.
Poddusić na małym ogniu,
aż zmiękną. Wlać jajka.
Przykryć przykrywką i poczekać,
aż się zetną. Gorący
omlet zdjąć z patelni i posypać
fetą.