Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Botwinka w niecodziennym wydaniu

Data publikacji 15.07.2020r.

DORSZ POD PIERZYNKĄ Z BOTWINKI

Składniki:

  • 4 płaty dorsza,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 pęczki botwiny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 4 łyżki tartego parmezanu.

Wykonanie:
Dorsza ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i położyć na nim kawałki masła. Zapiekać 25–30 minut w temperaturze 170°C. W tym czasie rozgrzać masło klarowane, przecisnąć przez praskę czosnek, poddusić, dodać posiekaną botwinę i dusić jeszcze chwilę. Gdy ryba zacznie nabierać kolorów, na każdy kawałek wyłożyć botwinkę, posypać parmezanem i zapiekać jeszcze 5 minut.

RISOTTO Z BOTWINKĄ I BOBEM

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu do risotto,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 2 ząbku czosnku,
  • 1 dymka,
  • około 1/2 l bulionu,
  • 2 pęczki botwiny,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 1/2 szklanki młodego bobu,
  • 1 łyżka śmietany.

Wykonanie:
Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną dymkę. Poddusić, dodać ryż i dusić dalej. Wlać wino i mieszając, czekać aż odparuje. Stopniowo dodawać bulion oraz posiekaną botwinkę i bób. Jeśli bób jest twardy, można go ugotować osobno i dodać na końcu, zdjąwszy skórki. Kiedy ryż będzie miękki, dodać łyżkę śmietany i posypać parmezanem.

OMLET Z BOTWINKĄ I FETĄ

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • po szczypcie soli i pieprzu,
  • 3 łyżki mleka,
  • pęczek botwiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 2 łyżek pokruszonego sera feta,
  • 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu.

Wykonanie:
Jajka rozbić, dodać sól, pieprz, mleko oraz mąkę. Wymieszać mikserem. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie posiekaną botwinkę. Poddusić na małym ogniu, aż zmiękną. Wlać jajka. Przykryć przykrywką i poczekać, aż się zetną. Gorący omlet zdjąć z patelni i posypać fetą.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a