Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Pierwszy kefir z błonnikiem od OSM Łowicz

Data publikacji 15.07.2020r.

Kefir kaukaski z OSM Łowicz, to źródło błonnika wytworzonego z cukrów mlecznych GOS podczas procesu produkcji kefiru, dzięki enzymowi, który rozkłada laktozę na naturalny błonnik - GOS - galaktooligosacharyd.

Błonnik GOS pełni rolę prebiotyku, co oznacza, że sprawuje pomocną rolę w funkcjonowaniu bakterii probiotycznych w jelitach, czyli wspomaga ich zdrowotne działanie. Dodatkowo zredukowano zawartość cukrów do poziomu 2,7% – w porównaniu do kefirów dostępnych na rynku, które zawierają zazwyczaj 4,3% – 4,5% cukrów. Z kolei poziom laktozy zredukowano do poniżej 1,0%. Ten kefir to bogactwo 11 korzystnych kultur bakterii. Kefir z tak wytworzonym błonnikiem jest nowością na rynku produktów mlecznych.

Kefir kaukaski dostępny jest w opakowaniu kartonowym w 100% opartym o surowce odnawialne. Opakowanie odznaczono certyfikatem CarbonNeutral®, co oznacza, że emisja CO2 związana z tym opakowaniem została zredukowana do zera! Karton nadaje się do recyklingu. Poza tym posiada perforację inteligentnego składania (w harmonijkę), dzięki czemu zajmuje mniej miejsca w pojemniku na odpady.

Jako pierwsza w Polsce, OSM Łowicz podjęła się wdrożenia opakowań przyjaznych dla klimatu. Opakowania z surowców odnawialnych wdrożono również w linii mlek codziennych 2% i 3,2% 1 l oraz maślanek – 1 l. Poza walorami samego opakowania należy wspomnieć o odświeżonej szacie graficznej silnie nawiązującej do obranej strategii komunikacyjnej marki Łowicz.

Tradycyjny smak maślanek z Łowicza jest dobrze znany konsumentom. Produkty te cieszą się dużym zainteresowaniem. Ciekawostką jest informacja, że Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu przygotowała dla wszystkich klientów bombę smakową – orzeźwiające maślanki owocowe: jabłko z gruszką oraz ananas z cytryną o obniżonej zawartości cukru, które w ostatnich dniach znalazły się w sprzedaży.

Opr. Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a