W celu uproszczenia systemu stawek podatku VAT oraz zwiększenia bezpieczeństwa przedsiębiorców w zakresie interpretacji od 1 lipca 2020 r. zmieniono zasady kwalifikacji towarów i usług do podatku VAT. Zrezygnowano z obecnie stosowanych w ustawie o VAT symboli PKWiU z 2008 r. i zastąpiono je odpowiednimi symbolami CN (w przypadku towarów) lub symbolami PKWiU z 2015 r. (w przypadku usług).
Nowa matryca stawek VAT nie zmienia stawek podatku VAT na produkty rolne i na środki produkcji dla rolnictwa – pozostają na poziomie 8%, a na żywność nadal obowiązuje 5-procentowa stawka VAT. Zakres stosowania obniżonych stawek VAT w wysokości 8% i 5% wynika z treści załączników, odpowiednio: nr 3 i nr 10. do ustawy o podatku od towarów i usług. Od 1 lipca stosowana jest nowa treść tych załączników. Zmiany mają na celu uproszczenie systemu stawek VAT w zakresie towarów poprzez przyjęcie jednej, identycznej stawki podatku dla całych – w miarę możliwości i przy racjonalności systemu – działów CN. W związku z tym ograniczona zostanie liczba przypadków, gdy podobne towary (takiej samej kategorii) były czasem opodatkowane według różnych stawek. Ten zabieg wiąże się z koniecznością zmiany stawek VAT dla niektórych towarów. Tutaj najczęściej obowiązuje zasada obniżania stawek podatku („równania w dół”) – w przypadku pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich z trzech stawek podatku VAT: 5%, 8% i 23%, zależnych od daty przydatności do spożycia, na stawkę 5%. W drodze wyjątku od tej zasady w niektórych przypadkach stawki VAT ulegną jednak podwyższeniu, np. ze stawki 8% na 23% wzrósł VAT na drewno opałowe.
ms