Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Mucyny chronią przed patogenami

Data publikacji 22.07.2020r.

Mucyny są to białka (wielocząsteczkowe glikoproteiny), które syntezowane są przez komórki nabłonkowe organizmu. Ich masy cząsteczkowe mieszczą się w przedziale wagowym 250–2000 kDa, z czego ponad 50% stanowią cukry. Najczęściej są to składniki śliny oraz żółci nadające jej lepkość. Występują również w żołądku i jelitach, chroniąc błony śluzowe przed działaniem enzymów trawiennych.

Mucyny wyróżniają się zdolnością do tworzenia żeli, dzięki czemu stanowią istotny składnik wielu gęstych wydzielin wykazujących lepkoelastyczne właściwości. Najwięcej ich znajduje się w żółci, jak również w żołądku i jelicie, układzie oddechowym i moczowo- -płciowym. Spełniają one w organizmie wiele funkcji, takich jak: smarowanie, tworzenie barier chemicznych i biologicznych.

Ślina odgrywa
bardzo istotną rolę, bowiem pełni funkcję ochronną. W skład śliny wchodzą: woda, związki nieorganiczne, kationy sodu, potasu, wapnia, magnezu oraz aniony: chlorkowe, fluorkowe, rodankowe i ortofosforowe. Wśród białek, które są enzymami, na uwagę zasługują mucyny stanowiące 20–30%, wśród których wyróżnia się dwa rodzaje:

  • MG1 – wielkocząsteczkowa mucyna o masie powyżej 100 kDa, z czego 80% to węglowodany,
  • MG2 – drobnocząsteczkowa mucyna do 300 kDa z czego do 60% węglowodany.

W żołądku przeżuwaczy istotną rolę odgrywają mucyny działające w dalszej części przewodu pokarmowego. Ich funkcją jest zablokowanie wnikania patogenów do komórek nabłonka jelitowego, gdzie wyróżnia się takie mucyny jak: MUCSAC, MUC-6 i MUC-1. W wielu badaniach wykazano, że mucyna błonowa MUC-1 występuje na szczytowej powierzchni komórek epitelialnych w wielu narządach.

Zespół amerykańskich i szwedzkich naukowców wykazał, że istnieje skomplikowany system obrony jelitowej przed patogenami. Podstawą tego są dwie warstwy śluzu – pierwsza oddziela całkowicie jelito od bakterii, a w drugiej znajdującej się na pierwszej warstwie, żyją bakterie istotne dla zdrowia (np. lactobacillus).

Pierwsza warstwa, położona blisko komórek nabłonkowych jest bardzo twarda bowiem ma około 50 mikronów grubości, jest praktycznie nieprzepuszczalna. Nie znajdują się w niej żadne substancje szkodliwe. Jest to tarcza stanowiąca całkowitą barierę dla bakterii, w niektórych wypadkach może ulec uszkodzeniu. Druga warstwa, znajdująca się bezpośrednio nad pierwszą, ma grubość ok 100 mikronów, jest luźna i w niej żyją bakterie antagonistyczne w stosunku do bakterii patogennych i wirusów.

Śluz produkowany
w jelicie cienkim i grubym jest mucyną MUC-2 – białka o dużej masie cząsteczkowej. Posiadają one zdolność wytwarzania żeli. Tworzą trójwymiarowe sieci (tzw. domen-struktur) zawierające do 5200 aminokwasów, przypominających szczoteczki do mycia butelek. Sieć taka stanowi szkielet obydwu warstw śluzu. Wewnętrzna warstwa (twarda) wytworzona jest przez komórki kubkowe w jelicie, natomiast zewnętrzna przez granule mucynowe. Gęstość dolnej warstwy sprawia, że znajdujące się w niej pory są tak drobne, że nie może przeniknąć przez nie żadna bakteria. Gdy warstwy te stracą swoją stabilność, bakterie mogą przenikać do jelita i komórek jelitowych, wywołując schorzenia objawiające się biegunkami a nawet krwawymi biegunkami i nowotworami.

Prof. Adam Traczykowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a