Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Szczypiorek nie tylko na kanapkę

Data publikacji 22.07.2020r.

ZIEMNIAKI ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM

Składniki na 4 porcje:

  • 3 pęczki szczypiorku,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 250 ml esencjonalnego bulionu,
  • 250 ml śmietany lub mleka,
  • sól.

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę i ugotować na miękko w bulionie. Dolać śmietanę lub mleko i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą. Część ziemniaków można poddusić, aby potrawa nabrała kremowej konsystencji. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Krótko przed podaniem dodać do ziemniaków. Danie doskonale pasuje do jajecznicy, ryby lub mięsa.

KLASYCZNY SOS SZCZYPIORKOWY

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Oddzielone od białek żółtka drobno zetrzeć i wymieszać ze śmietaną. Dodać ocet. Stale mieszając, dolewać olej, aż sos stanie się gęsty. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Smakuje doskonale do mięs na zimno.

POŻYWNA TARTA DROŻDŻOWA ZE SZCZYPIORKIEM

Składniki na 12 porcji:

  • 200 g mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 jajka,
  • 1 i 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Mąkę, masło, 1 jajko, pół łyżeczki soli i cukier wsypać do miski, dolać mleko z drożdżami i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć ciastem natłuszczoną blachę i pozostawić na kolejne 10 minut, żeby wyrosło. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Wymieszać 2 jajka z obiema śmietanami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Połowę wymieszać z masą śmietanowo-jajeczną. Wylać nadzienie na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C 35–40 minut. Po upieczeniu posypać pozostałym szczypiorkiem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a