ZIEMNIAKI ZE ŚMIETANĄ I SZCZYPIORKIEM
Składniki na 4 porcje:
- 3 pęczki szczypiorku,
- 1 kg ziemniaków,
- 250 ml esencjonalnego bulionu,
- 250 ml śmietany lub mleka,
- sól.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę i ugotować na miękko w bulionie.
Dolać śmietanę lub mleko i gotować jeszcze około 3 minut. Doprawić solą.
Część ziemniaków można poddusić, aby potrawa nabrała kremowej konsystencji.
Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Krótko przed podaniem dodać do
ziemniaków. Danie doskonale pasuje do jajecznicy, ryby lub mięsa.
KLASYCZNY SOS SZCZYPIORKOWY
Składniki na 4 porcje:
- 1 pęczek szczypiorku,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 jajka,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo,
obrać. Oddzielone od białek żółtka drobno
zetrzeć i wymieszać ze śmietaną. Dodać ocet.
Stale mieszając, dolewać olej, aż sos stanie się
gęsty. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.
Dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Smakuje
doskonale do mięs na zimno.
POŻYWNA TARTA DROŻDŻOWA ZE SZCZYPIORKIEM
Składniki na 12 porcji:
- 200 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 100 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- 3 jajka,
- 1 i 1/2 pęczka szczypiorku,
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany,
- 200 ml śmietany 18%,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru.
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
Mąkę, masło, 1 jajko, pół łyżeczki soli i cukier wsypać
do miski, dolać mleko z drożdżami i zagnieść
gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie wyłożyć ciastem natłuszczoną
blachę i pozostawić na kolejne 10 minut, żeby
wyrosło. Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem.
Wymieszać 2 jajka z obiema śmietanami,
doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Połowę wymieszać
z masą śmietanowo-jajeczną. Wylać nadzienie
na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku
w temperaturze 200°C 35–40 minut. Po upieczeniu
posypać pozostałym szczypiorkiem.