Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Kulawizny pod lupą naukowców

Data publikacji 29.07.2020r.

Kulawizna jest drugim co do wielkości problemem dobrostanu bydła mlecznego na świecie. Jednak jak dotąd, wiedza dlaczego układ odpornościowy nie jest w stanie usunąć infekcji nadal jest niepełna. To może się jednak w najbliższych latach zmienić za sprawą przełomowego projektu, realizowanego w Wielkiej Brytanii.

Rozpoczęte zostały badania nad przyczynami występowania kulawizn u krów mlecznych, które dotyczą ponad połowy pogłowia brytyjskiego bydła i które kosztują obecnie brytyjski przemysł mleczarski około 250 milionów funtów rocznie. Przełomowym projektem będzie wspólna praca Royal Veterinary College (RVC), Scottish Rural College (SRUC) i University of Liverpool.

Naukowcy z tych instytucji skupią się przede wszystkim na pogłębianiu wiedzy na temat czynników powodujących uszkodzenia rogu racicowego u bydła mlecznego, które nigdy wcześniej nie były tak dogłębnie badane. Uszkodzenia rogu racicowego są najbardziej rozpowszechnionym schorzeniem powodującym upośledzenie sprawności ruchowej i związany z nim ból u krów mlecznych zarówno w Europie, jak i na świecie. Projekt może zatem znacznie poprawić zdrowie i dobrostan zwierząt poprzez opracowanie skutecznych praktyk zarządzania, nowych narzędzi hodowlanych i nowych zabiegów farmaceutycznych.

Badanie będzie obejmowało dokładne monitorowanie i rejestrowanie odpowiednich danych dotyczących ciężarnych krów mlecznych – od 60 dni przed wycieleniem do pierwszej połowy laktacji. Badana będzie również odporność genetyczna zwierząt na uszkodzenia racic poprzez profilowanie genetyczne poszczególnych zwierząt i wykonywanie zaawansowanych analiz genomicznych. Na koniec, opracowane zostaną optymalne strategie hodowlane w celu zapewnienia środków do hodowli bydła odpornego genetycznie na kulawiznę.

Beata Dąbrowska
Źródło: Thedairyside.com

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a