Wrotycz ma właściwości owadobójcze, które warto wykorzystać w uprawach ekologicznych. Odstrasza stonkę ziemniaczaną, muchy, mrówki i ślimaki, a jako roślina kwitnąca wabi owady pożyteczne, np. pszczołowate, złotooki, biedronki. Ziele wrotyczu warto również wykorzystywać jako składnik kompostu, z uwagi na dużą zawartość potasu. Można kępę wrotyczu rosnącego dziko wykopać i przenieść do ogrodu, uprawiając jako roślinę ozdobną, a w czasie kwitnienia ścinać kwiaty na suche bukiety. Ale wróćmy do ochrony. W okresie wegetacji roślin uprawnych preparaty z wrotyczu są stosowane do oprysku gleby w celu odstraszenia i zwalczania szkodników oraz chorób roślin.
Wartościowa jest gnojówka, którą zwalczamy pędraki, pryskamy mszyce, polewamy ścieżki mrówek i mrowiska. Gnojówkę przygotowujemy z 1 kg ziela zalanego 10 l wody. Pozostawiamy do fermentacji, a po jej ukończeniu stosujemy do oprysku w rozcieńczeniu 1 : 15 lub bez rozcieńczenia do podlewania.
Aby pozbyć się lub chociaż ograniczyć występowanie śmietki cebulanki, mszyc, wgryzka szczypiorka, bawełnicy korówki, gąsienic bielinków, owocówek czy chorób roślin, np. rdzy, stosujemy wyciąg z 300 g ziela namoczonego w 10 l wody i pozostawionego na dobę. Stosujemy po rozcieńczeniu 1 : 2.
Pchełki, mączliki, opuchlaka truskawkowca, roztocza, kwieciaki czy chorobę, np. mączniaka prawdziwego, ograniczymy, stosując wywar z wrotyczu, który wykonamy z 500 g rozdrobnionego ziela zalanego 10 l wody. Pozostawiamy na 24 godziny, po czym gotujemy preparat 20 minut. Stosujemy do oprysku po wystudzeniu i rozcieńczeniu w proporcji 1 : 5. Napar z wrotyczu jest naszym orężem w walce z połyśnicą marchwianką, wgryzkiem szczypiorkiem, wciornastkami, mszycami (z dodatkiem skrzypu) czy pachówką strąkóweczką (z pokrzywą). Na napar potrzeba 300 g ziela i 10 l wrzącej wody. Po ostygnięciu i rozcieńczeniu w proporcji 1 : 2 pryskamy rośliny tuż przed lotem wymienionych szkodników.
mw