PASZTET Z CUKINII I PIECZAREK
Składniki:
- 700 g cukinii,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 3/4 szklanki bułki tartej,
- 6 łyżek kaszy manny,
- posiekana natka pietruszki,
- 3 jajka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie: Pieczarki posiekać, poddusić na maśle z cebulą i przepuścić przez maszynkę. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, marchewkę na małych. Posolić i odstawić na 15 minut. Odcisnąć na sicie cukinię z marchewką, dodać zmielone pieczarki oraz resztę składników. Piekarnik nagrzać do 180°C. Masę wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką, posypać resztą bułki tartej. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 70 minut. Całkowicie ostudzić.
KREM Z CUKINII Z PESTO
Składniki:
- 1 cukinia,
- 4 ziemniaki,
- 1 i 1/2 l wywaru warzywnego lub rosołu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól,
- pieprz.
Składniki na pesto bazyliowe:
- około 20 g liści bazylii,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka prażonych orzeszków pini (mogą być też pestki dyni albo ziarna słonecznika),
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz;
- do podania: ziarna słonecznika.
Wykonanie: Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, zalać bulionem, ugotować. Cebulę posiekać w kostkę i poddusić na maśle, dodać do wywaru. Składniki na pesto utrzeć w moździerzu, zemleć w blenderze albo małym młynku. Pesto dodać do zupy i wszystko utrzeć blenderem. Podawać z ziarnami słonecznika.