Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Takie cuda z poczciwej cukinii

Data publikacji 29.07.2020r.

PASZTET Z CUKINII I PIECZAREK
Składniki:

  • 700 g cukinii,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • posiekana natka pietruszki,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Wykonanie: Pieczarki posiekać, poddusić na maśle z cebulą i przepuścić przez maszynkę. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, marchewkę na małych. Posolić i odstawić na 15 minut. Odcisnąć na sicie cukinię z marchewką, dodać zmielone pieczarki oraz resztę składników. Piekarnik nagrzać do 180°C. Masę wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką, posypać resztą bułki tartej. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 70 minut. Całkowicie ostudzić.

KREM Z CUKINII Z PESTO
Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 i 1/2 l wywaru warzywnego lub rosołu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na pesto bazyliowe:

  • około 20 g liści bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka prażonych orzeszków pini (mogą być też pestki dyni albo ziarna słonecznika),
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz;
  • do podania: ziarna słonecznika.

Wykonanie: Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, zalać bulionem, ugotować. Cebulę posiekać w kostkę i poddusić na maśle, dodać do wywaru. Składniki na pesto utrzeć w moździerzu, zemleć w blenderze albo małym młynku. Pesto dodać do zupy i wszystko utrzeć blenderem. Podawać z ziarnami słonecznika.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a