SAŁATKA ZE SPAGHETTI I SZCZYPIORKIEM
Składniki dla 4 osób:
- 2 pęczki szczypiorku,
- 300 g spaghetti,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 150 g sera koziego,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- trochę soku z cytryny,
- liście sałaty do dekoracji.
Wykonanie: Spaghetti połamać i ugotować w osolonej wodzie al dente (czyli tak, aby było lekko twarde i sprężyste). Przelać zimną wodą. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Dodać razem ze szczypiorkiem do spaghetti. Pomidorki umyć, przekroić na pół i również dodać do sałatki. Ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku z cytryny. Sałatka pięknie się prezentuje na świeżych liściach sałaty.
SOS BORÓWKOWY
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- około 200 g borówek (mogą być ze słoiczka),
- 1 łyżka musztardy.
Wykonanie: Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Borówki wymieszać z musztardą, dodać szczypiorek. Kilka łodyżek pozostawić do dekoracji. Pasuje dobrze do pieczonych mięs.
Tekst: L. Pfannschmidt, przygotowanie i zdjęcia: M. Rüther