Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Sałatka i przystawka na lekki letni lunch

Data publikacji 12.08.2020r.

SAŁATKA ZE SPAGHETTI I SZCZYPIORKIEM
Składniki dla 4 osób:

  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 300 g spaghetti,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 150 g sera koziego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • trochę soku z cytryny,
  • liście sałaty do dekoracji.

Wykonanie: Spaghetti połamać i ugotować w osolonej wodzie al dente (czyli tak, aby było lekko twarde i sprężyste). Przelać zimną wodą. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić. Czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Dodać razem ze szczypiorkiem do spaghetti. Pomidorki umyć, przekroić na pół i również dodać do sałatki. Ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku z cytryny. Sałatka pięknie się prezentuje na świeżych liściach sałaty.

SOS BORÓWKOWY
Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • około 200 g borówek (mogą być ze słoiczka),
  • 1 łyżka musztardy.

Wykonanie: Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Borówki wymieszać z musztardą, dodać szczypiorek. Kilka łodyżek pozostawić do dekoracji. Pasuje dobrze do pieczonych mięs.

Tekst: L. Pfannschmidt, przygotowanie i zdjęcia: M. Rüther

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a