Jednym ze sztandarowych, cenionych i dobrze znanych na świecie produktów OSM w Kole jest mleko w proszku. Produkt ten przed załadunkiem i wysyłką oczekuje w magazynach mleka w proszku. Pracą tego działu kieruje Łukasz Czajka.
– Obecnie posiadamy i wykorzystujemy 3 magazyny, najnowszym jest magazyn wysokiego składowania, który dysponuje ponad 800 miejscami paletowymi. Magazyn ten składa się z 2 części, pierwsza to część mobilna (regały mobilne), w której możemy zmagazynować 660 t mleka w proszku. Kolejne 200 t możemy przechowywać na regałach stacjonarnych, przyściennych. Wykorzystywane regały pozwalają na ustawianie palet na 5 poziomach składowania. Wykorzystujemy również dwa tradycyjne magazyny, w jednym z nich możemy przechować 1 tys. ton mleka w proszku. W przyszłości planowana jest modernizacja jednego z nich i stworzenie drugiego magazynu wysokiego składowania. Nie ukrywam, że w związku z rozwojem firmy i zwiększaniem skali produkcji przydałby się również kolejny taki magazyn. Obecne magazyny zapełniamy w ciągu 14 dni pracy proszkowni. Oczywiście posiadamy również magazyn przy proszkowni, który odbiera „świeżą” produkcję – informuje pan Łukasz.
Magazyny mleka w proszku, znajdujące się na terenie zakładu, pozwalają na przechowywanie, w odpowiednich warunkach, 2,3 tys. t produktu.
– Dzięki odpowiednim urządzeniom, m.in.: wywietrznikom, wentylatorom, dmuchawom, nawilżaczom utrzymujemy temperaturę na poziomie 30°C i wilgotność na poziomie 75%. To idealne warunki do przechowywania mleka w proszku – mówi Łukasz Czajka.
Ireneusz Oleszczyński