Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Żniwa, żniwa... czas na deser

Data publikacji 19.08.2020r.

CRUMBLE Z MALINAMI
Składniki na nadzienie:

  • 1 kg malin,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka masła.

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 150 g masła.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruszonkę i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Formę wysmarować masłem, ułożyć maliny i posypać je cukrem, skropić sokiem z cytryny i posypać mąką ziemniaczaną. Lekko i delikatnie wymieszać. Na maliny zetrzeć zamrożoną masę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C do zrumienia.

SMOOTHIE Z MELONEM I TRUSKAWKAMI
Składniki:

  • 200 g truskawek,
  • 200 g miąższu z melona (bez pestek),
  • 150 ml soku z jabłek,
  • łyżeczka soku z limonki albo cytryny,
  • 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie).

Wykonanie: Składniki przełożyć do blendera i utrzeć. Chłodzić w lodówce co najmniej godzinę.

KRUCHE CIASTO Z PIANKĄ I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki,
  • 1 kostka masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu.

Składniki na piankę:

  • 5 białek,
  • szczypta soli,
  • 170 g cukru pudru,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 120 ml oleju,
  • 500 g borówek amerykańskich.

Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. 2/3 wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, schłodzić. Pozostałe umieścić w zamrażarce. Po około 30 minutach ciasto należy podpiec przez około 25 minut w temperaturze 180°C, a następnie schłodzić. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier, budyń, olej. Pianę przełożyć na wystudzony spód, wyrównać, posypać borówkami. Zetrzeć zmrożoną resztę ciasta na tarce, przysypując nim borówki. Piec 40–45 minut w temperaturze 180°C. Kroić, gdy przestygnie. Posypać cukrem pudrem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a