SAŁATKA Z GRILLOWANĄ GRUSZKĄ, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I MIGDAŁAMI
Składniki:
- 2 gruszki,
- 2 łyżeczki masła klarowanego,
- kilka plastrów szynki parmeńskiej,
- liście rukoli,
- płatki migdałowe,
- pół puszki kukurydzy konserwowej.
Składniki na sos winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- kilka listków bazylii,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki musztardy.
Wykonanie: Składniki na sos wymieszać i utrzeć blenderem. Gruszki obrać i każdą pokroić na 8 części. Rozpuścić masło na patelni do grillowania, gruszki grillować, aż będą miękkie. Na talerzu ułożyć liście rukoli, plasterki szynki, zgrillowaną gruszkę, kukurydzę, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi.
KARMELIZOWANE GRUSZKI Z LODAMI WANILIOWYMI
Składniki:
- 3 gruszki,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego.
Wykonanie: Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki i delikatnie wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić miód z cukrem i ułożyć połówki gruszek. Kiedy sos zredukuje się o połowę, dodać sok z cytryny i ocet jabłkowy. Podgrzewać, aż sos zgęstnieje. Miękkie gruszki wyłożyć na talerz, polać sosem i podawać z lodami.
GRUSZKI W WINIE I BOCZKU
Składniki:
- 4 gruszki,
- 8 cienkich plasterków boczku,
- 1 l wody,
- 1 szklanka białego wina,
- płatki migdałowe,
- 8 suszonych śliwek,
- 6 łyżek startego żółtego sera,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Wykonanie: Gruszki obrać i pokroić na połówki, usunąć gniazdo nasienne. Zagotować wodę, dodać wino, włożyć gruszki i gotować około 5 minut. Delikatnie je wyjąć, ostudzić. Śliwki pokroić drobno, wymieszać z serem i nakładać do gruszek. Zawinąć je w plastry boczku. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim gruszki, posypać płatkami migdałowymi i zapiekać około 20 minut, aż boczek się zacznie stapiać.