Dużo białka, stosunkowo mało lignin
Lucerna jako pasza ma wysoką
koncentrację białka i względnie niską
zawartość kompleksu celulozowo-
ligninowego. Na proporcje frakcji
włókna ADF/ADL i białka wpływ
ma liczba i terminy zbiorów. Podczas
rozwoju roślin lucerny zmienia
się stosunek liści do łodyg oraz
strawność, co determinuje jej wartość
pokarmową. O jakości paszy
z roślin lucerny w pierwszym rzędzie
decyduje udział łodyg w plonie,
a dopiero w drugiej kolejności
udział liści, mimo że to liście są
głównym nośnikiem białka. Jakość
zielonki z lucerny zależy od podstawowych
dwóch parametrów – od
fazy rozwojowej i wysokości roślin.
Duży udział węglowodanów strukturalnych
(NDF, ADF i ADL) w wydłużonych
łodygach mocno obniża
strawność s.m. lucerny. Natomiast
młode pędy wyrastające z pączków
korony i pędów bocznych cechuje
znacznie mniejsza zawartość węglowodanów
strukturalnych, stąd
ich wysoka strawność. Liście lucerny
cechują się także stosunkowo
niskim poziomem włókna ADF,
które decyduje o wysokiej strawności
roślin oraz NDF decydującym
o pobraniu paszy przez zwierzęta.
Kompromis wysokiej strawności
masy roślinnej, plonu liści i plonu
łodyg uzyskuje się zbierając lucernę
w fazie pąkowania (rys.2).
Duży wpływ na tempo zmian jakościowych masy nadziemnej lucerny ma czynnik temperaturowy. Przy wysokich temperaturach powietrza (32oC w dzień i 26oC w nocy) strawność suchej masy obniża się o 2–6% w porównaniu do warunków, gdy temperatury są umiarkowane i wynoszą odpowiednio 22 i 16oC. Wynika to z przyrostu zawartości ligniny w tkance mechanicznej łodyg. Jeżeli w drugiej połowie maja warunki pogodowe są nietypowe, jest chłodno i wilgotno, to rośliny długo nie wytwarzają pąków kwiatowych, a ich wysokość często przekracza nawet 1 m (silny przyrost wegetatywny). Wtedy zawartość włókna w roślinach może być tak wysoka, jak w roślinach kwitnących przy wyższych temperaturach i małej wilgotności powietrza.
Najmniej białka w łodygach
Relatywnie najwięcej białka znajduje
się w liściach i kwiatostanach
(25–32% s.m.), natomiast dwukrotnie
mniej w łodygach, które zawierają
aż 40–50% włókna. Produkując
siano lub sianokiszonki z lucerny
warto ograniczać straty najwartościowszych
części roślin – liści. Przy
zbiorze przed pąkowaniem plon suchej
masy pierwszego pokosu jest
najmniejszy, ale zawartość białka
w suchej masie jest wtedy największa
i wynosi ponad 22%, natomiast
włókna najmniejsza – około 22,3%.
Przy zbiorze na początku pąkowania
plon suchej masy zwiększa się o 20–
25%, ale zawartość białka spada
do 20%, a włókna wzrasta do 25%.
Zbiór lucerny w pełni pąkowania
powoduje dalszy wzrost plonu suchej
masy o 10%, ale jednocześnie
zawartość białka w suchej masie
spada do 18,5%, a zawartość włókna
wynosi 26%. Największe plony
suchej masy w pierwszym pokosie
można uzyskać przy zbiorze na początku
kwitnienia – 8 t z hektara, ale
w tej fazie zawartość białka w suchej
masie spada do 17,5%, natomiast
zawartość włókna zwiększa się do
ponad 28%. Wraz z opóźnianiem
zbioru zmniejsza się także strawność
suchej masy. Jest ona najwyższa
przy zbiorze przed pąkowaniem
– około 70%, a najniższa przy zbiorze
na początku kwitnienia – 56%.
Wyhodowane odmiany różnią się zawartością białka w roślinach. W grupie o największej zawartości białka w zebranych 1. i 2.pokosie można wymienić odmiany: Ulstar (PL), Marshal (USA), Planet (DE) i Symphonie (DK). Charakteryzują się one dużym udziałem liści w biomasie nadziemnej, zwłaszcza liści górnych (tabela).
Poprzez wybór terminu koszenia można regulować jakość zielonki. W odrastających roślinach zwiększa się zawartość komórek wegetatywnych, wydłużają się łodygi i zwiększa się ich udział w masie roślin a maleje udział liści. Zmniejsza się zawartość białka i innych składników o charakterze metabolicznym dla rośliny, a zwiększa się zawartość włókna surowego, tworzącego głównie łodygi.
Strukturalność i wartość pokarmowa kiszonki
W ostatnich kilku latach dominującą
paszą objętościową w żywieniu
bydła stała się kiszonka z kukurydzy,
która nie zapewnia jednak
odpowiedniej postaci fizycznej diety.
Najczęściej pomija się element
ważny z punktu widzenia zdrowia
zwierząt, jakim jest struktura fizyczna
dawki pokarmowej. Udział
strukturalnej lucerny w dawce
stwarza szansę na lepsze ślinienie
się zwierząt i efektywniejsze przeżuwanie.
Zawartość białka ogólnego
w paszach z lucerny mieści się
w szerokim zakresie 120–270 g/kg
suchej masy. Tak duże zróżnicowanie
zawartości białka ogólnego wynika
z wielu czynników. Pomijając
czynniki odmianowe, atmosferyczne
i agrotechniczne, najsilniej na
koncentrację białka wpływa faza
rozwojowa roślin. Wraz z opóźnianiem
koszenia, w całych roślinach
lucerny następują niekorzystne
zmiany strukturalne. Zmienia się
proporcja łodyg do liści na niekorzyść
tych drugich, bowiem to właśnie
w liściach i pąkach jest więcej
białka w stosunku do łodyg. Zwiększa
się także ilość włókna surowego
wskutek postępującej lignifikacji
ścian komórkowych roślin. W fazie
pąkowania zawartość włókna
w roślinach wynosi średnio 180–200 g/kg s.m. Ze względu na odpowiednią
jakość zielonki, jest to
nieprzekraczalny termin zbioru
pierwszego odrostu. Opóźniając
zbiór, udział włókna w roślinach
szybko wzrasta i w fazie kwitnienia
wynosi 350 g/kg s.m. Odrastanie
roślin lucerny po zbiorze 1. i 2.
pokosu przypada w Polsce w czasie
najdłuższych dni, kiedy rośliny
szybko zawiązują kwiatostany
i przechodzą w fazę kwitnienia i zawartość
frakcji włókna ADF i NDF
w zielonce wzrasta. Aby zachować
dobrą wartość pastewną zielonki
nie można opóźniać koszenia.
Kiszonka wyprodukowana z lucerny, zależnie od terminu zbioru i pokosu, zawiera 2–3-krotnie więcej białka niż kiszonka z kukurydzy. Posiada też więcej włókna strukturalnego i wcale nie tak małą ilość energii. Zawiera stosunkowo dużą ilość popiołu, więcej niż kukurydza. Jednak jest to cenne źródło makroi mikroelementów (Ca, Mg, K, Mn, Se, Zn), ważne przy bilansowaniu dawek pokarmowych.
Aby lucerna była konkurencyjnym źródłem białka dla innych pasz, muszą być spełnione następujące warunki:
- zbiór we wczesnej fazie rozwoju roślin – zawartość około 20% włókna i 18% białka ogólnego w s.m. (a więc koszenie przy poziomie 40% NDF),
- niskie straty ilościowe białka przy podsuszaniu pokosu (ograniczone kruszenie się liści),
- niskie straty jakościowe białka w procesie zakiszania (dobre zagęszczenie masy roślinnej oraz zastosowanie inhibitora procesu proteolizy).
Tańsze białko
Bilans dawki pokarmowej dla
przeżuwacza oparty jest o wiele
elementów. Dwie główne składowe
to białko i energia. O ile największą
trudność sprawia pokrycie potrzeb
energetycznych, o tyle najbardziej
kosztowne jest pokrycie potrzeb
białkowych. Zatem lucerny jako bogatej
w białko paszy objętościowej
nie powinno się pomijać w rozważaniach
ekonomicznych żywienia.
Tanie źródła białka, a więc kiszonki
z traw i motylkowatych (lucerna,
koniczyny) wypierane są z dawek
dla bydła (w tym krów) przez kukurydzę
dlatego, że zawierają mniej
energii. Paradoks polega na tym, że
strategie żywienia bydła oparte na
żywieniu kukurydzą generują duże
koszty uzupełnienia w najdroższy
składnik paszowy, którym jest białko
sojowe lub białko z innych roślin.
Wskazana byłaby ,,przebudowa”
dawek pokarmowych w postaci
większego udziału kiszonek z traw
i motylkowatych jako źródła białka.
Można wtedy liczyć na poprawę
zdrowotności, płodności i jakości
mięsa i mleka. Przykładowo, krowa
produkująca 45–50 kg mleka, pobiera
dziennie około 28 kg suchej
masy pasz. W tej ilości minimum
50% powinno pochodzić z pasz objętościowych.
Przy dobrej ich jakości,
pobranie tych pasz może wzrosnąć
do 60%, co wpływa korzystnie
na funkcjonowanie żwacza. W puli
pasz objętościowych kiszonka z kukurydzy
stanowi zwykle 60–70%.
Pozostałą część puli może stanowić
sianokiszonka z lucerny.
Aktualny model żywienia krów mlecznych w Polsce to:
- tania energia,
- drogie białko.
Ale czy to oznacza najtańszą produkcję mleka? Dlaczego energię produkujemy w kraju na polu, a białko kupujemy za granicą? Dlaczego nie stosuje się innego modelu żywienia? Wskazane jest uwzględnienie w dawkach pokarmowych kiszonek trawiasto-motylkowatych (np. z lucerną) oraz kukurydziano- -motylkowatych. Brakującą ilość energii w dawkach mogą uzupełnić tańsze mieszanki zbożowe lub melasowane wysłodki buraczane. Pomimo że śruta sojowa zawiera w 1 tonie 2,5-krotnie więcej białka, cena 1 kg białka w kiszonce z lucerny jest ponad 2,5-krotnie niższa niż 1 kg śruty sojowej. A śrutę sojową jako główny komponent białkowy do dawek pokarmowych importuje się do Polski z obu Ameryk za grube pieniądze!
Trzeba pamiętać, że koszty żywienia przeżuwaczy, a zwłaszcza krów mlecznych, mogą sięgać nawet do 70% ogólnych kosztów utrzymania stada. Hodowcy często, chcąc osiągnąć wysoką produkcję mleka, zadają zwierzętom zbyt dużą ilość pasz energetycznych, co generuje dodatkowe koszty.
Prof. dr hab. Piotr J. Domański