Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Papryka, truskawka i lepsze przyrosty

Data publikacji 02.09.2020r.

Zwiększenie pobrania paszy przez lochy karmiące jest głównym wyzwaniem producentów trzody chlewnej. Okazuje się, że pobranie paszy przez lochy podczas laktacji można zwiększyć dzięki dodatkom smakowo-zapachowym. W badaniu lochy karmione paszą aromatyzowaną wykazywały wyższe jej pobranie niż lochy z grupy kontrolnej średnio o 24%. Ponadto, stosowanie tych samych dodatków smakowo-zapachowych w paszach dla loch i prosiąt poprawia przyrosty w tuczu.

Zmysł węchu wydaje się być u świń najbardziej rozwiniętym ze wszystkich. Świnie mają też węch dużo bardziej wrażliwy w porównaniu z innymi zwierzętami. Węch i smak dają zwierzętom ważne sygnały na temat jakości paszy i jej wartości odżywczej. Określono co najmniej pięć różnych smaków, które są najbardziej akceptowane przez świnie: słodki, umami, słony, kwaśny i gorzki.

Pachnącej paszy zjedzą więcej
Pięć produktów o zapachu, który ludzie sklasyfikowali jako słodki (olej migdałowy, brzoskwinia, malina, wanilia i truskawka) są dobrze akceptowane przez świnie. Ten pozytywny wpływ aromatów w paszy może być korzystny w chowie wysokoprodukcyjnych loch, ponieważ pomimo wysokiej plenności często wykazują one zmniejszoną zdolność pobierania paszy, co wynika z selekcji genetycznej prowadzonej w celu uzyskania lepszego wykorzystania mieszanki. Stosując aromat stymulujemy organizm lochy do pobierania paszy i poprawy wydajności, a jednocześnie jakości miotu.

Międzynarodowe badania wykazały, że niezależnie od pory roku, dzienne pobranie paszy przez lochy było najwyższe pomiędzy godziną 00:00 a 10:00, a następnie między godziną 15:00 a 20:00. W okresie od 1. do 23. dnia po porodzie na 60 lochach wykonano ponad 7 tys. pomiarów zachowania żywieniowego. Na dobowe pobranie paszy miała wpływ pora roku, gdyż było ono mniejsze w czasie upałów (5,66 kg/ dzień) niż w chłodnym okresie roku (7,23 kg/dzień). Czas jedzenia był krótszy latem (36,8 minut dziennie) niż zimą (72,3 minuty dziennie). Również czas przeznaczany na jeden odpas był krótszy w okresie gorącym (odpowiednio 5,7 minut na odpas i 7,5 minuty na odpas).

Badanie wykazało też, że dodatek substancji smakowych do paszy pomógł zwiększyć jej pobranie podczas laktacji. Średnia porcja paszy była o 107 g mniejsza u loch żywionych dietą kontrolną w porównaniu z lochami karmionymi paszą aromatyzowaną. Dzienne pobranie paszy było większe w diecie smakowej (6417 g) niż w grupie kontrolnej (5362 g). Lochy otrzymujące aromat wykazywały w porównaniu z lochami kontrolnymi wyższe pobranie paszy zarówno w nocy (704 g w porównaniu z 583 g na odpas), jak i w ciągu dnia (678 g w porównaniu z 582 g na odpas).

Nawet, gdy lochy są w warunkach stresu cieplnego można zwiększyć pobranie paszy w okresach chłodniejszych (czyli wieczorem i wczesnym rankiem), jeśli jest ono odpowiednio stymulowane poprzez wykorzystanie aromatów. Poprawa właściwości smakowo-zapachowych paszy jest strategią mającą na celu zwiększenie spożycia paszy przez lochy, a przez to produkcji mleka, co w konsekwencji zwiększa masę prosiąt w miocie.

Identyczny zapach dla prosiąt
Naukowcy z Uniwesytetu w Minnesocie udowodnili, że stosowanie dodatków smakowo-zapachowych w paszach dla prosiąt odsadzonych może być skuteczniejsze, jeśli te same preparaty podajemy lochom karmiącym. Prosięta żywione paszą z dodatkiem kapsaicyny, które pochodziły od loch karmionych paszą z takim samym dodatkiem uzyskały wyższe dzienne przyrosty. Pochodząca z papryki kapsaicyna to substancja znana z ostrego smaku, która jest składnikiem wielu przypraw. Jest organicznym związkiem chemicznym, odpowiedzialnym za piekący i niezwykle ostry smak papryczki chili. Substancja ta posiada właściwości redukujące stres oksydacyjny oraz ma działanie antybakteryjne. Udowodniono jej wpływ na hamowanie wzrostu różnych gatunków bakterii, przy czym spektrum działania zależy od jej stężenia, a także od odporności mikroorganizmów na tę substancję. Ponieważ przyspiesza ona metabolizm, a tym samym spalanie tkanki tłuszczowej, bywa stosowana w preparatach na odchudzanie. Większe dawki kapsaicyny mogą niestety negatywnie oddziaływać na błonę śluzową żołądka.

Wyższa masa dzięki ekstraktom
Kapsaicyna wyekstrahowana z papryki aktywuje receptory w przewodzie pokarmowym, konsekwencją czego jest uczucie podrażnienia, a także zwiększone wydzielanie enzymów. W badaniu jedne lochy karmiące otrzymywały paszę opartą na śrucie kukurydzianej i sojowej bez kapsaicyny, a inne żywiono tą samą dietą z dodatkiem preparatu z kapsaicyną. Odsadzone prosięta były karmione trójfazowym programem przez 35 dni paszami z kapsaicyną lub bez w dawce zwiększającej się wraz z wiekiem zwierząt.

Nie stwierdzono różnic w średnim dziennym pobraniu paszy oraz dziennym przyroście w pierwszym tygodniu po odsadzeniu. Jednak świnie karmione paszą z kapsaicyną, które pochodziły także od loch otrzymujących tę substancję miały lepsze wykorzystanie paszy na kilogram przyrostu niż świnie żywione mieszanką z kapsaicyną, które były potomstwem loch karmionych dietą kontrolną. Ta pierwsza grupa prosiąt miała zdecydowanie wyższe dzienne przyrosty, podczas gdy prosięta karmione dietą kontrolną, które były potomstwem loch karmionych paszą kontrolną, straciły na wadze.

Wyniki te nie są pierwszymi, które sugerują, że karmienie macior paszą z ekstraktem roślinnym wpływa korzystnie na pobranie mieszanki przez prosięta karmione tym samym ekstraktem. Prosięta po odsadzeniu otrzymujące mieszankę z olejem anyżowym, które były potomstwem loch otrzymujących olej anyżowy w paszy podczas laktacji miały o 12% większe średnie dzienne pobranie paszy niż świnie karmione bez anyżu i prosięta od loch nie karmionych paszą z anyżem.

Wydaje się, że dodawanie kapsaicyny do paszy dla loch w okresie laktacji i do prestartera dla odsadzonych od nich prosiąt poprawia pobranie mieszanki i zwiększa jej wykorzystanie. Może to być przydatna metoda, w jaki sposób poprzez żywienie loch wpływać korzystnie na wzrost prosiąt już po okresie laktacji.

Dominika Stancelewska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a