ORKISZANKA Z OWOCAMI I SYROPEM DAKTYLOWYM
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków orkiszowych,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki syropu daktylowego,
- owoce:
- jeżyny,
- maliny,
- borówki,
- kiwi.
Wykonanie:
Zagotować szklankę wody, wsypać płatki i gotować
je ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę syropu daktylowego,
dodać cynamon, mleko lub jogurt. Wymieszać. Przełożyć do
dwóch pucharków/miseczek. Na wierzchu ułożyć świeże owoce
i polać syropem daktylowym.
PLACUSZKI TWAROGOWE Z MIODEM I ORZECHAMI
Składniki:
- 250 g białego sera,
- 1 jajko,
- 5 łyżek kaszy manny,
- 1 cukier wanilinowy,
- masło klarowane lub olej do smażenia;
- do podania:
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie:
Ser wymieszać z jajkiem, kaszą manną,
cukrem wanilinowym. Ciasto będzie miało dość gęstą
konsystencję. Nabierać łyżką porcję, w dłoniach formować
niewielkie placuszki. Smażyć na rozgranym tłuszczu
z dwóch stron na rumiano. Podawać polane miodem
i posypane orzechami.
TORT NALEŚNIKOWY Z BORÓWKAMI
Składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- szczypta soli,
- ok. 4 łyżki oleju;
- dodatkowo:
- 400 g serka waniliowego,
- 1 szklanka borówek amerykańskich.
Wykonanie:
Z podanych
składników zrobić
ciasto i usmażyć naleśniki.
Każdy naleśnik smarować
serkiem waniliowym
i układać jeden na drugim
(ok. 15 szt.). Ostatni naleśnik
również posmarować
serkiem i ułożyć na nim
borówki. Kroić jak tort.