Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Przed szkołą jedzcie smacznie i zdrowo

Data publikacji 02.09.2020r.

ORKISZANKA Z OWOCAMI I SYROPEM DAKTYLOWYM

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki syropu daktylowego,
  • owoce:
    • jeżyny,
    • maliny,
    • borówki,
    • kiwi.

Wykonanie:
Zagotować szklankę wody, wsypać płatki i gotować je ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę syropu daktylowego, dodać cynamon, mleko lub jogurt. Wymieszać. Przełożyć do dwóch pucharków/miseczek. Na wierzchu ułożyć świeże owoce i polać syropem daktylowym.

PLACUSZKI TWAROGOWE Z MIODEM I ORZECHAMI

Składniki:

  • 250 g białego sera,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • masło klarowane lub olej do smażenia;
  • do podania:
    • 2 łyżki miodu,
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich.

Wykonanie:
Ser wymieszać z jajkiem, kaszą manną, cukrem wanilinowym. Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję. Nabierać łyżką porcję, w dłoniach formować niewielkie placuszki. Smażyć na rozgranym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Podawać polane miodem i posypane orzechami.

TORT NALEŚNIKOWY Z BORÓWKAMI

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • ok. 4 łyżki oleju;
  • dodatkowo:
    • 400 g serka waniliowego,
    • 1 szklanka borówek amerykańskich.

Wykonanie:
Z podanych składników zrobić ciasto i usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik smarować serkiem waniliowym i układać jeden na drugim (ok. 15 szt.). Ostatni naleśnik również posmarować serkiem i ułożyć na nim borówki. Kroić jak tort.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a