Czas odpoczynku lub leżenia jest niezbędny do normalnego funkcjonowania krów mlecznych. Potwierdzone jest, że gdy czas leżenia jest ograniczony, zwierzęta zaczynają mieć problemy ze zdrowiem racic, a produkcja mleka zaczyna spadać. Podczas konferencji Cornell Nutrition Conference, dr Rick Grant poinformował, że krowy mleczne wymagają około 12,5 godziny leżenia dziennie. Czas ten może być dłuższy, w zależności od wielkości produkcji krów, ponieważ im bardziej wydajna sztuka, tym więcej czasu spędzać będzie na leżeniu. Ma to sens, ponieważ wysoko wydajne krowy poświęcają więcej energii na produkcję mleka i będą potrzebowały więcej czasu na regenerację. Dr Rick Grant oszacował, że każda utracona godzina odpoczynku odpowiada utracie około 1 kg mleka.
Ponieważ czas leżenia jest tak istotny dla zdrowia i produkcji, powinniśmy stworzyć środowisko zapewniające maksymalny komfort i czas na odpoczynek. Naukowcy z University of British Columbia podali, że krowy mleczne rasy holstein spędzały o 1,2 godziny więcej czasu leżąc w szerszych boksach w porównaniu z wąskimi boksami. Inną ważną kwestią jest rywalizacja o boksy, ponieważ zbyt duże zagęszczenie krów w oborze to nadal dość często spotykane zjawisko. Wraz ze wzrostem konkurencji krowy będą spędzać więcej czasu stojąc zamiast leżeć lub jeść. Dojrzałe krowy dominujące będą mogły uzyskać wymagany odpoczynek, ale już młodsze krowy będą wówczas miały duży kłopot z zapewnieniem sobie potrzebnego wypoczynku. Okazuje się, że na świecie niektóre firmy oferują hodowcom usługę pomiaru czasu leżenia w stadzie, a pozyskane w ten sposób dane są bardzo cenne, gdyż pozwalają zrozumieć, jaki komfort odpoczynku zapewniamy naszym krowom czy wskazać jak pokazać, jak bardzo stojące niżej w hierarchii stada zwierzęta dotknięte są nadmiernym zagęszczeniem w oborze.
Szukając zatem sposobów na uzyskanie kilku kilogramów mleka więcej, warto zwrócić uwagę na pozornie prozaiczną kwestię zapewnienia krowom odpowiednio długiego czasu na odpoczynek, zapewniając jednocześnie dobrze zbilansowaną dawkę pokarmową, eliminując możliwość jej sortowania.
Oprac. Beata Dąbrowska
Źródło: Thedairysite.com