Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Grządki po zbiorach warzyw

Data publikacji 09.09.2020r.

Na grządkach pozostają warzywa uprawiane na poplony. Kończą się również zbiory roślin ciepłolubnych. Wolne miejsca warto zagospodarować. Jednym ze sposobów jest wysiew nawozów zielonych, np. wyki, do połowy września, a w drugiej połowie miesiąca np. żyta. Pozostawiamy rośliny do wiosny, kiedy je zmieszamy z ziemią. To stanowisko będzie można wykorzystać w późniejszym terminie, gdyż nierozłożona materia organiczna uniemożliwi wczesne przygotowanie pod uprawę.

By poprawić właściwości fizykochemiczne gleby, stosujemy uprawę roślin okrywowych, tworzących naturalne mulcze. Poprawiają one żyzność, bioróżnorodność, a także zapobiegają erozji. Na rośliny okrywowe nadają się gatunki szybko rosnące, tworzące gęstą, zieloną masę z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym, czyli gorczyca, żyto, facelia oraz bobowate. Unikajmy jednak ich uprawy w miejscach zasiedlonych przez szkodniki glebowe. Najmniej korzystnym rozwiązaniem jest odłogowanie gleby, która szybko się zazieleni gatunkami dzikimi.

Chwasty bywają siedliskiem chorób i szkodników, a także zużywają zapas wilgoci i składników pokarmowych. Niektóre z nich mogą wydać przed zimą nasiona i przyszłoroczna uprawa będzie utrudniona. A systematyczne niszczenie kiełkujących chwastów jest uciążliwe i wymaga kilkukrotnych zabiegów, które nie są korzystne dla utrzymania właściwej wilgotności, zasobności i żyzności gleby. Można natomiast ściółkować glebę, np. wyrwanymi i rozdrobnionymi łętami fasolki szparagowej, fasoli, bobu, skoszoną trawą, liśćmi czarnego bzu, ściętymi pędami ziół, których nie planujemy suszyć, kompostem czy przefermentowaną korą drzew iglastych. Ściółkę tę albo przekopujemy w ostrą skibę późną jesienią, jeśli chcemy rozpocząć na stanowisku wczesną uprawę, albo pozostawiamy do wiosny i dopiero mieszamy z glebą.

mw

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a