SAŁATKA Z GRILLOWANĄ DYNIĄ I KURCZAKIEM
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- oliwa z oliwek,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- 150 g dyni (najlepiej Hokkaido),
- 5 łyżek ziaren słonecznika,
- kulka sera mozzarella,
- liście rukoli.
Wykonanie:
Filet natrzeć przyprawami, olejem i upiec w naczyniu
żaroodpornym lub rękawie. Dynię obrać, pokroić na kawałki, posypać
przyprawami i zeszklić na patelni grillowej z dodatkiem tłuszczu.
Mozzarellę pokroić w plastry. Ziarna słonecznika podprażyć na
suchej patelni. Upieczony filet pokroić na plastry. Na talerzu ułożyć
kurczaka, dynię, mozzarellę, liście rukoli. Skropić oliwą z oliwek
i posypać słonecznikiem.
PULPETY Z INDYKA Z DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z indyka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- około 150 g dyni,
- natka pietruszki,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki śmietany 18% (ukwaszonej),
- 1 łyżka masła.
Wykonanie:
Mięso wymieszać
z jajkami, przyprawami i 3 łyżkami
mąki. Uformować okrągłe
pulpety. Dynie obrać, pokroić
na cieniutkie plasterki i zawijać
w nie pulpety. Układać w naczyniu
do zapiekania. W rondelku
rozpuścić masło, dodać mąkę
i wymieszać. Wlać mleko i śmietanę
i zagotować, aż sos stanie
się gęsty. Doprawić do smaku
i zalać nim przygotowane pulpety
z dynią. Zapiekać około
40 minut w temperaturze 160°C.
Posypać świeżą pietruszką.
PĄCZKI Z DYNI
Składniki:
- 1 szklanka puree z pieczonej dyni,
- cukier wanilinowy,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki mąki,
- 60 ml mleka,
- olej do smażenia,
- cukier puder.
Wykonanie:
Puree z dyni,
cukier i jajko zmiksować.
Dodać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia
i mleko. Całość zmiksować
na gładką masę. Rozgrzać
tłuszcz, nakładać łyżką porcje
ciasta i smażyć na brązowo
z dwóch stron. Wyjmować
łyżką cedzakową i osączyć
na ręczniku papierowym.
Po wyjęciu posypać
cukrem pudrem.