Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Idzie jesień – czas na dynię

Data publikacji 09.09.2020r.

SAŁATKA Z GRILLOWANĄ DYNIĄ I KURCZAKIEM

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • oliwa z oliwek,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • 150 g dyni (najlepiej Hokkaido),
  • 5 łyżek ziaren słonecznika,
  • kulka sera mozzarella,
  • liście rukoli.

Wykonanie:
Filet natrzeć przyprawami, olejem i upiec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie. Dynię obrać, pokroić na kawałki, posypać przyprawami i zeszklić na patelni grillowej z dodatkiem tłuszczu. Mozzarellę pokroić w plastry. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Upieczony filet pokroić na plastry. Na talerzu ułożyć kurczaka, dynię, mozzarellę, liście rukoli. Skropić oliwą z oliwek i posypać słonecznikiem.


PULPETY Z INDYKA Z DYNIĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z indyka,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • około 150 g dyni,
  • natka pietruszki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki śmietany 18% (ukwaszonej),
  • 1 łyżka masła.

Wykonanie:
Mięso wymieszać z jajkami, przyprawami i 3 łyżkami mąki. Uformować okrągłe pulpety. Dynie obrać, pokroić na cieniutkie plasterki i zawijać w nie pulpety. Układać w naczyniu do zapiekania. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Wlać mleko i śmietanę i zagotować, aż sos stanie się gęsty. Doprawić do smaku i zalać nim przygotowane pulpety z dynią. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 160°C. Posypać świeżą pietruszką.


PĄCZKI Z DYNI

Składniki:

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni,
  • cukier wanilinowy,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 60 ml mleka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.

Wykonanie:
Puree z dyni, cukier i jajko zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Rozgrzać tłuszcz, nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć na brązowo z dwóch stron. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a