ŻEBERKA W MARYNACIE MIODOWEJ PIECZONE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 200 g śliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 łyżki miodu,
- sól,
- pieprz,
- 5 łyżek oleju,
- 2 ząbki czosnku posiekane lub przetarte przez praskę,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Wykonanie: Śliwki wypestkować. Czosnek wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Żeberka obtoczyć w marynacie i odstawić przynajmniej na godzinę. Żeberka poddusić na patelni na oleju, aby nabrały koloru. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć śliwki, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 170°C.
KRUCHE TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI POD KRUCHĄ BEZĄ
Składniki na ciasto:
- 2 żółtka,
- 1/4 kostki masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 szklanka mąki,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 10 drobno pokrojonych śliwek.
Składniki na bezę:
- 2 białka,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru.
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie wylepić nim formy na tartaletki. Piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i ubić ponownie. Na podpieczone tartaletki wyłożyć pokrojone śliwki, a następnie pianę z białek. Piec 20–25 minut w temperaturze 150°C.
ŁOSOŚ W SOSIE ŚLIWKOWYM Z SALSĄ ŚLIWKOWO-MIĘTOWĄ
Składniki:
- 2 filety z łososia,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki masła,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g ryżu.
Składniki na sos:
- około 10 śliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta cynamonu,
- 2 łyżki cukru,
- sól,
- pieprz.
Składniki na salsę:
- 5 śliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- kilka listków mięty.
Wykonanie: Łososia natrzeć przyprawami, polać sokiem z cytryny, wycisnąć czosnek, ułożyć po łyżeczce masła na każdym i upiec w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie (około 25 minut w temperaturze 180°C). Ryż ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos: śliwki wypestkować, umieścić na patelni, podlać niewielką ilością wody i rozgotować. Dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, cynamon, cukier, przyprawy. Wymieszać. Pięć śliwek drobno pokroić, wymieszać z posiekaną miętą oraz cukrem. Upieczonego łososia podawać z ryżem, sosem śliwkowym oraz salsą śliwkową.