Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Śliwkowy obiad i śliwka na deser

Data publikacji 16.09.2020r.

ŻEBERKA W MARYNACIE MIODOWEJ PIECZONE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 200 g śliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 ząbki czosnku posiekane lub przetarte przez praskę,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Wykonanie: Śliwki wypestkować. Czosnek wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Żeberka obtoczyć w marynacie i odstawić przynajmniej na godzinę. Żeberka poddusić na patelni na oleju, aby nabrały koloru. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć śliwki, przykryć przykrywką lub folią aluminiową i piec około 30 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 20 minut w temperaturze 170°C.

KRUCHE TARTALETKI ZE ŚLIWKAMI POD KRUCHĄ BEZĄ
Składniki na ciasto:

  • 2 żółtka,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 10 drobno pokrojonych śliwek.

Składniki na bezę:

  • 2 białka,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki cukru.

Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki, następnie wylepić nim formy na tartaletki. Piec 10–15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż masa będzie sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i ubić ponownie. Na podpieczone tartaletki wyłożyć pokrojone śliwki, a następnie pianę z białek. Piec 20–25 minut w temperaturze 150°C.

ŁOSOŚ W SOSIE ŚLIWKOWYM Z SALSĄ ŚLIWKOWO-MIĘTOWĄ
Składniki:

  • 2 filety z łososia,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g ryżu.

Składniki na sos:

  • około 10 śliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżki cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na salsę:

  • 5 śliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • kilka listków mięty.

Wykonanie: Łososia natrzeć przyprawami, polać sokiem z cytryny, wycisnąć czosnek, ułożyć po łyżeczce masła na każdym i upiec w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie (około 25 minut w temperaturze 180°C). Ryż ugotować w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos: śliwki wypestkować, umieścić na patelni, podlać niewielką ilością wody i rozgotować. Dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, cynamon, cukier, przyprawy. Wymieszać. Pięć śliwek drobno pokroić, wymieszać z posiekaną miętą oraz cukrem. Upieczonego łososia podawać z ryżem, sosem śliwkowym oraz salsą śliwkową.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a