DYNIA W BOCZKU
Składniki:
- 1 dynia,
- 20 plasterków boczku jak najcieniej pokrojonego,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- tymianek.
Wykonanie:
Dynię obrać i pokroić w słupki. Przyprawy wymieszać. Słupki
ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie stykały.
Dynię polać oliwą, posypać mieszanką przypraw i wymieszać. Każdy słupek
zawinąć w plaster boczku. Piec roladki 20–30 minut w temperaturze 180°C.
Pod koniec pieczenia pilnować, żeby się za mocno nie przypiekły.
KASZOTTO ORKISZOWE Z KURKAMI
Składniki:
- 1 szklanka kaszy orkiszowej,
- 200 g kurek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki tartego parmezanu.
Wykonanie:
Kaszę ugotować
w dwóch szklankach
osolonej wody
z dodatkiem masła. Cała
woda powinna się wchłonąć.
Kurki obrać i obgotować
w wodzie, odcedzić.
Cebulę drobno posiekać,
a czosnek przecisnąć
przez praskę. Masło rozpuścić
(1 łyżka) i zeszklić
cebulę z czosnkiem. Gdy
cebula zmięknie, dodać
obgotowane kurki. Doprawić
do smaku. Dodać
ugotowaną kaszę i wymieszać.
Danie przed podaniem
posypać parmezanem.
STRUDEL Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 g cukru,
- szczypta soli,
- kostka masła,
- skórka starta z cytryny.
- 5 jabłek,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki rumu,
- 70 g suszonej żurawiny.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schładzać około
30 minut. Żurawinę zalać wrzątkiem na 10 minut i odcedzić. Jabłka
obrać i pokroić w plasterki, dodać cukier, żurawinę i rum. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta
(najlepiej już na papierze do pieczenia), wyłożyć jabłka i delikatnie
zwinąć, zlepiając oba końce. Piec 35–40 minut na złoty kolor. Podawać
z lodami lub bitą śmietaną.