KONOPNE RACUCHY Z MIODEM I ORZECHAMI
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki konopnej,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 jajko,
- niepełna szklanka mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 jabłka,
- 1 łyżka miodu,
- olej do smażenia;
- do podania: 1 łyżka miodu,
- posiekane orzechy (włoskie, nerkowca, laskowe – do wyboru).
Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajko, dolać mleko, dodać miód oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Utrzeć mikserem na jednolitą masę, dodać jabłka. Rozgrzać na patelni tłuszcz, układać placuszki i smażyć z dwóch stron. Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podawać polane miodem i posypane posiekanymi orzechami.
KREM SELEROWY Z ZIARNAMI KONOPI
Składniki:
- 1 korzeń selera,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- kawałek pora (białej części),
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
- sól,
- pieprz,
- szczypta chilli;
- do podania: ulubiony olej tłoczny na zimno lub oliwa z oliwek,
- łuskane ziarna konopi.
Wykonanie: Ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem i ugotować. Cebulę oraz pora pokroić drobno i poddusić na maśle klarowanym do miękkości. Następnie przełożyć do zupy. Ugotować do miękkości, doprawić przyprawami i zmiksować. Zupę podawać polaną olejem i posypaną łuskanymi nasionami konopi.
PLACUSZKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PAPRYKĄ ORAZ ZIARNAMI KONOPI
Składniki:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia,
- 4 łyżki niełuskanych ziaren konopi.
Wykonanie: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojoną paprykę. Ziarna konopi podprażyć na suchej patelni. Kaszę, paprykę z cebulą, ziarna konopi przepuścić przez maszynkę. Białka ubić na pianę, żółtka dodać do masy. Masę doprawić do smaku, dodać białka i delikatnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C.