Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Konopie – zapomniany smak dawnych wieków

Data publikacji 30.09.2020r.

KONOPNE RACUCHY Z MIODEM I ORZECHAMI
Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki konopnej,
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 jajko,
  • niepełna szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka miodu,
  • olej do smażenia;
  • do podania: 1 łyżka miodu,
  • posiekane orzechy (włoskie, nerkowca, laskowe – do wyboru).

Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajko, dolać mleko, dodać miód oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Utrzeć mikserem na jednolitą masę, dodać jabłka. Rozgrzać na patelni tłuszcz, układać placuszki i smażyć z dwóch stron. Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Placuszki podawać polane miodem i posypane posiekanymi orzechami.

KREM SELEROWY Z ZIARNAMI KONOPI
Składniki:

  • 1 korzeń selera,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • kawałek pora (białej części),
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta chilli;
  • do podania: ulubiony olej tłoczny na zimno lub oliwa z oliwek,
  • łuskane ziarna konopi.

Wykonanie: Ziemniaki i seler obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem i ugotować. Cebulę oraz pora pokroić drobno i poddusić na maśle klarowanym do miękkości. Następnie przełożyć do zupy. Ugotować do miękkości, doprawić przyprawami i zmiksować. Zupę podawać polaną olejem i posypaną łuskanymi nasionami konopi.

PLACUSZKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PAPRYKĄ ORAZ ZIARNAMI KONOPI
Składniki:

  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 4 łyżki niełuskanych ziaren konopi.

Wykonanie: Kaszę ugotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć, dodać pokrojoną paprykę. Ziarna konopi podprażyć na suchej patelni. Kaszę, paprykę z cebulą, ziarna konopi przepuścić przez maszynkę. Białka ubić na pianę, żółtka dodać do masy. Masę doprawić do smaku, dodać białka i delikatnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje. Piec 20–25 minut w temperaturze 180°C.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a