Każdy rolnik, który chce zdywersyfikować swój dochód i profil produkcji swojego gospodarstwa może dołączyć do programu EIT Food Grow. W ten sposób może zdobyć wiedzę na temat opłacalnej uprawy pradawnych zbóż, ziół oraz roślin leczniczych. Najbliższe warsztaty w ramach programu odbędą się on-line w dniach 28–29 września 2020 r., a można się na nie zapisać na stronie: https://www.eitfoodgrow.eu/pl/warsztaty-i-laboratorium-wspoltworzenia/
W trakcie warsztatów
będzie możliwość współpracy z zespołem, który będzie pracował nad szansą na rozwój nowego profilu działalności w gospodarstwie. Zespół zaprezentuje wypracowany w czasie warsztatów pomysł na biznes, a zwycięzca otrzyma nagrodę w wysokości 10 000 euro na wdrożenie pomysłu w życie we współpracy z rolnikami uczestniczącymi w programie.
Udział w warsztatach EIT Food Grow da uczestnikom dostęp do potencjalnych rynków dla wybranych upraw, dzięki temu, że partnerami programu są spółki spożywcze działające na rynku produktów zbożowych. Warsztaty dają możliwość nawiązania kontaktów i współpracy z innymi rolnikami o podobnych zainteresowaniach, a ich uczestnicy poznają najważniejsze aktualnie trendy i innowacje w sektorze spożywczym, takie jak: pradawne zboża, rośliny lecznicze i aromatyczne oraz ich technologiczne i rynkowe perspektywy.
EIT Food jest
częścią Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii – instytucji UE, której zadaniem jest stworzenie w Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości i zmniejszenie innowacyjnego dystansu Europy względem najbardziej rozwiniętych krajów świata. EIT Food tworzą uczelnie, jednostki naukowe i przedsiębiorstwa m.in.: Uniwersytet Cambridge, Uniwersytet Techniczny w Monachium, firmy Robert Bosch, Nestlé, PepsiCo, Siemens i Sodexo, a w Polsce m.in. koncern Maspex oraz Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie.
Marek Kalinowski
Za informacją EIT Food