Międzypalcowe zapalenie skóry stanowi jedną z głównych przyczyn kulawizn u bydła i występuje bardzo często w gospodarstwach, gdzie zwierzęta przebywają w oborze przez cały rok.
Choroba rozpoczyna się od chwili pojawienia się wilgotnego i śmierdzącego stanu zapalnego skóry w przestrzeni międzypalcowej, dlatego też często określa się ją mianem „śmierdzącej nogi”. Zapalenie skóry międzypalcowej może rozprzestrzeniać się od rogu pięty przyległej racicy. Nieprawidłowe ukształtowanie powierzchni rogowej (występowanie krawędzi lub szczelin) może prowadzić do ucisku kory w tej okolicy powodując ból. Infekcja przyspiesza tworzenie warstwy rogowej ściany i podeszwy, głównie w zewnętrznej, tylnej racicy. W efekcie tych zamian racica staje się nadmiernie wysoka i znacznie przeciążona. Ucisk kory pojawia się w przeciążanej racicy i utrzymując się przez dłuższy czas prowadzi do uszkodzenia lub zniszczenia kory.
Beata Dąbrowska