Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Lubelszczyzna spichlerzem Polski

Data publikacji 14.10.2020r.

IV edycja Wojewódzkiego Dnia Pola – Lubelszczyzna Spichlerzem Polski tym razem odbędzie się 18 października w Różańcu (pow. biłgorajski). Towarzysząca imprezie konferencja pod patronatem „Tygodnika Poradnika Rolniczego” spróbuje odpowiedzieć na pytanie, jak zyskać na przyjętej przez Komisję Europejską strategii „Od pola do stołu”.

Konferencja zatytułowana „Konwencja BIO Gwarantem Zdrowej Żywności oraz Opłacalności Produkcji Roślinnej” ma się rozpocząć o godz. 10 na terenie Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Różańcu. Dzień Pola nawiązuje do poprzednich edycji wydarzenia, którego celem jest transfer wiedzy i innowacji, praktykowanych od wielu lat w gospodarstwach Polski PołudniowoWschodniej.

W tym roku jednym z motywów przewodnich konferencji będzie gleba, warsztat pracy rolnika. Bez jego właściwego utrzymania trudno liczyć na odpowiednie rezultaty uprawy roślin. Będzie o tym mówił dr Jacek Niedźwiecki z IUNG w Puławach, będący jednocześnie naukowcem i praktykiem. Opowie, jak od wielu lat jego macierzysta jednostka naukowa, a także wyniki jego badań potwierdzają, że praktykowanie naturalnego nawożenia podwyższa jakość i parametry gleby oraz plonów.

Paweł Saba, reprezentujący THORUS agro od lat współpracuje z największymi gospodarstwami na Lubelszczyźnie. Wystąpienie dr. Niedźwieckiego uzupełni przykładami potwierdzającymi, że integrowanie konwencjonalnych technologii produkcji roślinnej z ekologicznymi rozwiązaniami sprzyja ekonomicznej produkcji roślinnej przy jednoczesnym podnoszeniu jej walorów spożywczych i zdrowotnych.

Podczas konferencji będzie też m.in. poruszona problematyka pszczelarstwa. W tej części będzie można się m.in. zapoznać z doświadczeniami Marka Barzyka, właściciela ekologicznej pasieki. Wiedzą nt. znaczenia pszczół w kształtowaniu ekosystemu podzieli się również Jan Rój.

Będzie też coś dla hodowców. Sławomir Homeja, hodowca świń rasy puławskiej z woj. kujawsko-pomorskiego i prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia „Wieprz Polski” przybliży wartość produkcji i utrzymania rasy puławskiej zwisłouchej. Jego prezentacja będzie zatytułowana „Rasa puławska w nowej odsłonie; Czy można dogadać się z zakładem przetwórczym?” Na gości czekają także prezentacje produktów żywnościowych połączone z degustacją. Nie zabraknie pokazów maszyn polowych (np. brony odchwaszczającej) i ofert producentów środków do produkcji roślinnej.

K. Janisławski

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a