Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Monitorując zapobiegasz

Data publikacji 14.10.2020r.

Udowodniono, iż zbierając informacje o krowie, jak np. wiek, kondycja ciała, wydajność mleka w ostatniej laktacji czy długość okresu zasuszenia jesteśmy w stanie przewidzieć, czy w laktacji krowa będzie miała zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia choroby metabolicznej.

Monitorując stado trzeba jednak pamiętać, że krowy powyżej 4 laktacji są zdecydowanie bardziej podatne na choroby metaboliczne, w tym ketozę i zaleganie poporodowe. Jeśli mamy w stadzie wybitnie wysokowydajne sztuki – dające powyżej 12 000 kg mleka, to nawet niewielki błąd żywieniowy stwarza ryzyko pojawienia się chorób. Nadmierne otłuszczenie zwiększa ryzyko utraty apetytu oraz trudnego porodu i jest głównym czynnikiem ryzyka zaburzeń zdrowia.

Słaby apetyt krów w ostatnich 14–21 dniach ciąży, jego wahania pomiędzy kolejnymi dniami (które ocenić możemy na podstawie wypełnienia żwacza) są sygnałem, że krowa będzie miała problem z pobraniem paszy także po porodzie.

U sztuki, u której udokumentowano jakieś schorzenie metaboliczne w poprzedniej laktacji istnieje duże prawdopodobieństwo podobnych schorzeń w kolejnej. Jeśli krowa miała za długą poprzednią laktację – trwającą ponad 400 dni – to najczęściej jest to efekt kłopotów z zacieleniem.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a