Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Odmiany KWS z nową tolerancją na chwościk buraka

Data publikacji 14.10.2020r.

Chwościk buraka jest bardzo groźną chorobą redukującą plony korzeni i obniżającą polaryzację cukru. Niedawno, w nr. 41 TPR o problemach z chwościkiem opowiadał nam Marcin Baja i argumentował, że m.in. z powodu rosnących kosztów ochrony i podatku od cukru poważnie szuka alternatywy dla buraka cukrowego. Dla niego i innych plantatrorów dobrą wiadomością będzie informacja, że KWS będący światowym liderem w hodowli roślin uzyskał właśnie patent dotyczący nowej tolerancji na chwościka buraka (Cercospora beticola).

Chwościk buraka
jest jedną z najbardziej szkodliwych chorób grzybowych liści w uprawie buraka cukrowego na świecie. Z badań zespołu naukowców publikowanych w Journal for Plant Diseases and Protection 105, 462-474, grzyb ten może powodować straty w plonach sięgające nawet 50%. Niestety, na ok. 2/3 powierzchni uprawy buraka cukrowego na świecie presja infekcji tej choroby występuje w stopniu średnim do wysokiego.

Stosując klasyczne metody hodowli KWS wprowadza cechę, która zapewnia nowy poziom ochrony przed chwościkiem buraka w połączeniu z wysoką wydajnością plonowania. Według dr Andreasa Loocka, szefa hodowli buraka cukrowego KWS, znalezienie nowej cechy to kamień milowy w klasycznej hodowli buraka cukrowego. Jest to ważny wkład w zapewnienie rentowności całej uprawy. Jednym ze sposobów, w jaki plantatorzy radzą sobie z chwościkiem buraka jest stosowanie odmian tolerancyjnych na działanie tego patogenu. Obecne źródło tolerancji w odmianach często skutkuje niższymi plonami buraka cukrowego.

Zespołowi badawczemu
KWS udało się złamać tę regułę, opracowując nową cechę zapewniającą zarówno wysoki poziom ochrony przed chwościkiem buraka, jak i wysokie plonowanie, niezależnie od presji choroby. Kolejnym a zarazem najbardziej powszechnym sposobem walki z chorobami liści stosowanym przez plantatorów są zabiegi fungicydowe. Niestety, z biegiem czasu patogen Cercospora beticola rozwija odporność na substancje czynne w fungicydach zmniejszając ich skuteczność.

Kolejnym ograniczeniem jest zaostrzenie przepisów dotyczących stosowania pestycydów w rolnictwie. Stanowi to duże wyzwanie dla plantatorów buraka cukrowego na całym świecie. Wprowadzając nową tolerancję na chwościk buraka hodowla KWS wspomaga zrównoważone rolnictwo przynosząc plantatorom konkretne oszczędności.

– Ochrona własności intelektualnej umożliwia innowacje takie jak ta nowa cecha tolerancji na chwościk buraka – mówi dr Peter Hofmann, członek zarządu odpowiedzialny za segment buraków cukrowych w KWS. – KWS chętnie podzieli się swoimi nowatorskimi rozwiązaniami z innymi podmiotami na uczciwych warunkach, np. udzielając licencji.

KWS planuje wprowadzenie odmian z nową tolerancją w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Unii Europejskiej już wiosną roku 2021.

Marek Kalinowski
Wykorzystano komunikat KWS

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a