Chwościk buraka jest bardzo groźną chorobą redukującą plony korzeni i obniżającą polaryzację cukru. Niedawno, w nr. 41 TPR o problemach z chwościkiem opowiadał nam Marcin Baja i argumentował, że m.in. z powodu rosnących kosztów ochrony i podatku od cukru poważnie szuka alternatywy dla buraka cukrowego. Dla niego i innych plantatrorów dobrą wiadomością będzie informacja, że KWS będący światowym liderem w hodowli roślin uzyskał właśnie patent dotyczący nowej tolerancji na chwościka buraka (Cercospora beticola).
Chwościk buraka
jest jedną z najbardziej szkodliwych
chorób grzybowych liści
w uprawie buraka cukrowego na
świecie. Z badań zespołu naukowców
publikowanych w Journal for
Plant Diseases and Protection 105,
462-474, grzyb ten może powodować
straty w plonach sięgające nawet
50%. Niestety, na ok. 2/3 powierzchni
uprawy buraka cukrowego
na świecie presja infekcji
tej choroby występuje w stopniu
średnim do wysokiego.
Stosując klasyczne metody hodowli KWS wprowadza cechę, która zapewnia nowy poziom ochrony przed chwościkiem buraka w połączeniu z wysoką wydajnością plonowania. Według dr Andreasa Loocka, szefa hodowli buraka cukrowego KWS, znalezienie nowej cechy to kamień milowy w klasycznej hodowli buraka cukrowego. Jest to ważny wkład w zapewnienie rentowności całej uprawy. Jednym ze sposobów, w jaki plantatorzy radzą sobie z chwościkiem buraka jest stosowanie odmian tolerancyjnych na działanie tego patogenu. Obecne źródło tolerancji w odmianach często skutkuje niższymi plonami buraka cukrowego.
Zespołowi badawczemu
KWS udało się złamać tę regułę,
opracowując nową cechę zapewniającą
zarówno wysoki poziom
ochrony przed chwościkiem buraka,
jak i wysokie plonowanie,
niezależnie od presji choroby. Kolejnym
a zarazem najbardziej powszechnym
sposobem walki z chorobami
liści stosowanym przez
plantatorów są zabiegi fungicydowe.
Niestety, z biegiem czasu patogen
Cercospora beticola rozwija
odporność na substancje czynne
w fungicydach zmniejszając ich
skuteczność.
Kolejnym ograniczeniem jest zaostrzenie przepisów dotyczących stosowania pestycydów w rolnictwie. Stanowi to duże wyzwanie dla plantatorów buraka cukrowego na całym świecie. Wprowadzając nową tolerancję na chwościk buraka hodowla KWS wspomaga zrównoważone rolnictwo przynosząc plantatorom konkretne oszczędności.
– Ochrona własności intelektualnej umożliwia innowacje takie jak ta nowa cecha tolerancji na chwościk buraka – mówi dr Peter Hofmann, członek zarządu odpowiedzialny za segment buraków cukrowych w KWS. – KWS chętnie podzieli się swoimi nowatorskimi rozwiązaniami z innymi podmiotami na uczciwych warunkach, np. udzielając licencji.
KWS planuje wprowadzenie odmian z nową tolerancją w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Unii Europejskiej już wiosną roku 2021.
Marek Kalinowski
Wykorzystano komunikat KWS