Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Wzmacnia odporność

Data publikacji 14.10.2020r.

Krowa rozpoczyna sekrecję siary do gruczołu mlekowego już na kilka dni przed porodem, zmniejszając zapasy witaminy E, nieodnawiane przez słaby apetyt, co oczywiście osłabia układ odpornościowy.

Składniki mineralne i witaminy, które mają istotny związek z funkcjonowaniem układu odpornościowego, a więc składniki ważne w profilaktyce mastitis to: selen, cynk, miedź oraz witaminy E i A, a także beta-karoten. Większość z nich jest częścią systemu antyoksydacyjnego organizmu. W wielu doświadczeniach wykazano, że brak witaminy E sprzyja mastitis. Z drugiej strony, uzupełnianie dawek pokarmowych w tę witaminę w okresie okołoporodowym ogranicza liczbę nowych infekcji w stadzie, skraca długość okresu choroby oraz zmniejsza liczbę krów z klinicznym mastitis. Dlatego też współczesne normy żywienia zalecają kilkukrotne zwiększenie zapotrzebowania krów na witaminę E, szczególnie w okresie zasuszenia. Zapotrzebowanie to wynosi 80 mg/ kg suchej masy, a normy odnoszą się tylko do witaminy E podawanej w dodatku witaminowym, gdyż przyjmuje się, że poziom witaminy E w paszach objętościowych i treściwych jest zwykle bardzo mały. Krowy w okresie przejściowym tj. w ostatnich 3 tygodniach ciąży oraz w pierwszym miesiącu laktacji powinny pobierać około 1 g witaminy E w dodatku mineralnym. W przypadku nadmiernej liczby komórek somatycznych w mleku zaleca się podawanie krowom nawet 2–4 g witaminy E dziennie. Po osiągnięciu optymalnego pokrycia zapotrzebowania krowy na witaminę E, dalsze zwiększanie jej udziału w dawce jest już bezużyteczne.

B. Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a