Krowa rozpoczyna sekrecję siary do gruczołu mlekowego już na kilka dni przed porodem, zmniejszając zapasy witaminy E, nieodnawiane przez słaby apetyt, co oczywiście osłabia układ odpornościowy.
Składniki mineralne i witaminy, które mają istotny związek z funkcjonowaniem układu odpornościowego, a więc składniki ważne w profilaktyce mastitis to: selen, cynk, miedź oraz witaminy E i A, a także beta-karoten. Większość z nich jest częścią systemu antyoksydacyjnego organizmu. W wielu doświadczeniach wykazano, że brak witaminy E sprzyja mastitis. Z drugiej strony, uzupełnianie dawek pokarmowych w tę witaminę w okresie okołoporodowym ogranicza liczbę nowych infekcji w stadzie, skraca długość okresu choroby oraz zmniejsza liczbę krów z klinicznym mastitis. Dlatego też współczesne normy żywienia zalecają kilkukrotne zwiększenie zapotrzebowania krów na witaminę E, szczególnie w okresie zasuszenia. Zapotrzebowanie to wynosi 80 mg/ kg suchej masy, a normy odnoszą się tylko do witaminy E podawanej w dodatku witaminowym, gdyż przyjmuje się, że poziom witaminy E w paszach objętościowych i treściwych jest zwykle bardzo mały. Krowy w okresie przejściowym tj. w ostatnich 3 tygodniach ciąży oraz w pierwszym miesiącu laktacji powinny pobierać około 1 g witaminy E w dodatku mineralnym. W przypadku nadmiernej liczby komórek somatycznych w mleku zaleca się podawanie krowom nawet 2–4 g witaminy E dziennie. Po osiągnięciu optymalnego pokrycia zapotrzebowania krowy na witaminę E, dalsze zwiększanie jej udziału w dawce jest już bezużyteczne.
B. Dąbrowska