Instytut wprowadza właśnie zmiany w strukturze organizacyjnej, które są odpowiedzią polskiej nauki na przyjęte przez Komisję Europejską strategie „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności”.
Strategie przyjęte przez KE
będą mieć wpływ na rolnictwo
oraz dotychczasowe metody uprawy
i ochrony roślin. Zakładają, że
do 2030 roku kraje UE ograniczą
zużycie środków ochrony roślin
i nawozów oraz zwiększą udział
upraw ekologicznych. Oznacza
to, że będzie rosło znaczenie biologicznych
metod ochrony roślin
oraz ekologicznych metod uprawy
w rolnictwie i ogrodnictwie.
Wprowadzone regulacje są na tyle istotne, że już dziś pojawia się potrzeba opracowania metod ekologicznej uprawy roślin oraz ich biologicznej ochrony. I w tym obszarze w najbliższych latach będą koncentrować się badania Instytutu, który – dopasowując się do nowych wytycznych – wprowadził istotne zmiany w strukturze organizacyjnej.
– Instytut Ochrony Roślin jest jednostką badawczą, ale też instytucją, która zajmuje się transferem wiedzy naukowej do praktyki rolniczej. Czuwamy nad tym, aby rolnicy mieli dostęp do najświeższej wiedzy, potwierdzonej naukowo i dającej się z powodzeniem wykorzystać w codziennej pracy. W związku z przyjęciem nowych strategii rolnicy muszą – w wyznaczonym czasie – dokonać istotnych zmian w sposobie prowadzenia swoich upraw. Naszym zadaniem jest dostarczenie im konkretnych rozwiązań. Wprowadzanie zmian zaczęliśmy od siebie, modyfikując strukturę organizacyjną tak, aby realizacja zadań – bazujących na strategiach „Od pola do stołu” i „Na rzecz bioróżnorodności” – była bardziej efektywna – wyjaśnia dr hab. Roman Kierzek, prof. IOR – PIB, zastępca dyrektora ds. naukowo-badawczych Instytutu Ochrony Roślin – PIB.
W strukturze organizacyjnej IOR – PIB
pojawiły się dwa zakłady ściśle powiązane
z realizacją ww. strategii:
Zakład metod biologicznych i Zakład
rolnictwa ekologicznego i ochrony
środowiska. Zakład metod biologicznych
zajmie się poszukiwaniem
nowych organizmów skutecznych
w ograniczaniu najważniejszych
agrofagów; opracowywaniem metod
diagnostycznych oraz metod
masowej hodowli nowych czynników
biologicznego zwalczania;
opracowaniem podstaw rozszerzania
zakresu wykorzystania czynników
biologicznych w programach
integrowanej ochrony roślin.
Zakład rolnictwa ekologicznego i ochrony środowiska będzie realizował zagadnienia związane z rolnictwem ekologicznym oraz agroekologią; zajmie się badaniem nad wykorzystaniem i poszukiwaniem nowych środków ochrony oraz doskonalenie metod uprawy ekologicznej; opracowaniem strategii efektywnego odżywiania roślin i ograniczania strat w plonach; opracowaniem strategii wykorzystania mikroorganizmów pożytecznych, pełniących rolę zarówno nawozową, jak i ochronną; określeniem zasad agroekologii, które pozwolą na zrównoważone wykorzystanie lokalnych zasobów odnawialnych i zapewnienie odporności ekosystemów rolniczych; wzmocnieniem naturalnych sił obronnych agrocenoz poprzez projektowanie krajobrazu rolniczego.
Założenia strategii „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności” wpisują się w ogólnoświatowy trend przywracania równowagi środowiskowej. Trudno się z nim nie zgodzić. To jednak cel długookresowy. W krótkim okresie dążenie do jego realizacji stanowi prawdziwe wyzwanie dla rolnictwa, które potrzebuje fachowego wsparcia, aby – funkcjonując zgodnie z nowymi zaleceniami – realizować także własne cele ekonomiczne. Stąd decyzja IOR – PIB o powołaniu nowych zakładów, które byędą naukowym wsparciem dla praktyki rolniczej.
Marek Kalinowski
Za informacją biura prasowego
IOR – PIB