GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 500 g białej kapusty (ok. 1/2 główki),
- 1 1/2 szklanki ryżu,
- 2 cebule,
- 3 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 1/2 l bulionu,
- olej do smażenia,
- 5 jajek,
- 1 szklanka kaszy manny.
Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Po tym czasie kapustę odcisnąć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Wymieszać kapustę, mięso, ryż, cebulę, jajka, kaszę mannę i przyprawy na gładką masę. Z gotowej masy formować gołąbki w kształcie kotleta, obtaczać w mące i smażyć na oleju z każdej strony (od razu po obtoczeniu kłaść na patelnię). Zagotować bulion. Obsmażone gołąbki układać w garnku jeden na drugim, delikatnie po łyżce zalać gorącym bulionem i gotować 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 15 minut. Zlać sos, zagęścić go mąką. Gołąbki przechowywać bez sosu.
KLOPSIKI PIECZONE Z SOCZEWICY
Składniki :
- 1 szklanka soczewicy żółtej,
- 2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek pora,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej do smażenia,
- 100 g startego na małych oczkach żółtego sera,
- 100 g ziaren słonecznika.
Wykonanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Cebulę i pora posiekać drobno, poddusić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą marchewkę. Wszystko dusić do miękkości. Do miski przełożyć ugotowaną soczewicę, warzywa, ser, przyprawy, bułkę tartą i jajka. Całość zblendować na gładką masę. Masę podzielić na pół i do jednej części dodać ziarna słonecznika. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką do lodów robić małe kuleczki z obu mas. Układać na papierze do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp 180°C.
GNIAZDKA ZIEMNIACZANE Z JAJKIEM SADZONYM
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- przyprawa do ziemniaków (1–2 łyżeczki),
- 5 jajek,
- szczypiorek,
- 1 łyżka masła.
Wykonanie: Ugotowane ziemniaki utrzeć z przyprawą do ziemniaków, dodać 2 jajka, dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik, przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę ziemniaczaną podzielić na trzy części, z każdej uformować gniazdka z dołkiem. Do każdego wbić jajko. Zapiekać 15–20 minut w temperaturze 200°C, pilnując aby jajko nie ścięło się za mocno. Wyjąć z piekarnika, na każdym jajku położyć odrobinę masła, przełożyć na talerz, posypać szczypiorkiem. Do masy można dodać zeszkloną cebulkę, boczek, słoninę, grzyby.