Nadzór Inspekcji Weterynaryjnej nad importem produktów roślinnych pochodzących z krajów trzecich obejmuje produkty przeznaczone do żywienia zwierząt. Zboża paszowe importowane z państw trzecich są poddawane regularnym kontrolom przez organy Inspekcji Weterynaryjnej, również przed dopuszczeniem do obrotu w UE. Wszystkie importowane przesyłki zbóż przeznaczone na cele paszowe są poddawane kontroli przeprowadzonej przez granicznego lekarza weterynarii zgodnie z ustawą z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz.U. z 2019 poz. 269, z późn. zm.).
Czynności kontrolne przeprowadzane przez granicznego lekarza weterynarii obejmują kontrolę dokumentów oraz w uzasadnionych przypadkach kontrolę tożsamości (identyfikacyjną) i fizyczną (bezpośrednią) towaru. Kontrola fizyczna (bezpośrednia) polega m.in. na pobraniu próbek i przeprowadzeniu badań laboratoryjnych. Graniczni lekarze weterynarii mają prawo pobrać próbki paszy do badań w przypadku podejrzenia zaistnienia jakichkolwiek nieprawidłowości, a także zgodnie z planem urzędowej kontroli pasz.
Główny Lekarz Weterynarii corocznie sporządza plan urzędowej kontroli pasz opierając się na wynikach badań kontrolnych z lat ubiegłych oraz uwzględniając aktualne problemy występujące w sektorze produkcji i stosowania pasz, w tym obowiązujące zakazy. Program jest skoordynowany w obrębie kraju, tworząc jednolity, spójny roczny plan urzędowej kontroli. W przypadku wykrycia nieprawidłowości wdrażane są procedury służące intensyfikacji kontroli mające na celu ograniczenie wprowadzania na polski rynek paszy niespełniającej wymagań weterynaryjnych.
Krajowy Plan Urzędowej Kontroli Pasz sporządzany jest na zasadzie analizy ryzyka, m.in. na podstawie wyników badań pasz z poprzednich lat na poziomie nie tylko granic, ale także powiatów (powiatowi lekarze weterynarii również mają prawo do pobierania prób paszy).
Wyniki próbek pobranych na granicy i w powiatach wskazują na niskie ryzyko wystąpienia zagrożenia, dlatego nie ma konieczności ewentualnej modyfikacji i zwiększania liczby pobieranych próbek.
Z takich pasz jak rzepak, soja, słonecznik, sorgo, proso i inne, próbki również są pobierane, a zboża to tylko ułamek przesyłek roślinnych przeznaczonych na paszę, z których pobierane są próbki.
Ponadto, w przypadku, gdy do Głównego Inspektoratu wpływają sygnały dotyczące wątpliwości w stosunku do jakości i bezpieczeństwa pasz, w uzasadnionych przypadkach, Główny Lekarz Weterynarii może podjąć (i podejmuje) działania mające na celu intensyfikację pobierania próbek z danego miejsca na terytorium Polski (np. terminalu przeładunkowego, czy innych miejsc zajmujących się obrotem pasz).
W przypadku, gdy graniczny lekarz weterynarii pobiera próbki zgodnie z krajowym planem urzędowej kontroli pasz, wtedy koszty badań pokrywane są z budżetu państwa.
W przypadku podejrzenia lub intensyfikacji kontroli kosztami badań obciążany jest importer.
Wszystkie próby są badane w urzędowych laboratoriach, posiadających akredytacje dla danej metody badawczej.
Tekst ukazał się w związku z umową o współpracy między Głównym Inspektoratem Weterynarii a „Tygodnikiem Poradnikiem Rolniczym”.