Wciąż niedocenianą rośliną jest aronia, która charakteryzuje się zawartością wielu cennych składników mineralnych i witamin. W handlu również trudno ją znaleźć i myślę, że trzeba to zmienić. A może jej uprawa stanie się dodatkowym źródłem dochodu w tych trudnych czasach. Jeśli zatem dysponujemy kawałkiem wolnego gruntu o pH 6,5, wykorzystajmy tę możliwość. Warto wziąć pod uwagę również to, że jesteśmy potentatem w skali światowej w uprawie tej odkrytej ponad 300 lat temu rośliny, a przetwory w postaci soków, koncentratów i mrożonek eksportujemy do wielu krajów.
Wymarzona do uprawy ekologicznej
bo plantację można prowadzić
bez użycia chemii, gdyż krzewy
są odporne na choroby i szkodniki.
Co jeszcze przemawia na
korzyść? Obfite, coroczne owocowanie
sięgające nieraz 15–20 ton
owoców z hektara, a na tym nam
szczególnie zależy. Krzewy lub formy
pienne aronii wykazują dużą
odporność na niskie temperatury,
wytrzymują spadki temperatur
do -40 st. C, co też nie jest bez
znaczenia. Zdarzają się w naszym
kraju siarczyste choć krótkotrwałe
mroźne dni i niewiele jest roślin
dających sobie radę w takich sytuacjach.
Poza tym, również kwiaty
są odporne na mróz i nie ulegają
uszkodzeniom. Dzięki takiej
niespotykanej odporności znoszą
bez uszkodzeń warunki panujące
choćby na dalekiej Syberii. S wietnie
rośnie na glebach wilgotnych,
choć nieźle sobie radzi również
na stanowiskach suchych. Jedyne
czego wymaga, to słońce – nie lubi
zacienienia. Inną zaletą, o której
warto wspomnieć, to płytki system
korzeniowy. Można więc ją sadzić
na terenach o wysokim poziomie
wód gruntowych.
Krzewy aronii sadzimy
ok. 5 cm głębiej niż rosły w szkółce,
w odstępach ok. 1,5 m w rzędzie,
na glebach słabych 1 m, w kierunku
północ – południe a skręcanie
się pędów po posadzeniu będzie
stymulować rozkrzewianie. Po posadzeniu
przycinamy do 1/3 długości.
W drugim, trzecim roku po
posadzeniu zaczynają owocować.
Po pięciu latach od posadzenia
wchodzą już w pełnię owocowania.
Jagody dojrzewają równomiernie
w drugiej połowie sierpnia, więc
zbiór można przeprowadzić jednorazowo.
Ta światłolubna roślina
ma tendencję do zagęszczania.
Aronia najlepiej owocuje na pędach
2- do 6-letnich i w związku
z tym krzewy prowadzi się tak,
by nie miały starszych pędów niż
6-letnie. W pierwszym roku wiosną
skracamy wszystkie pędy nad
3 oczkiem, dzięki temu roślina wypuści
dużo zdrowych pędów. W następnych
latach pozostawiamy na
krzewie do 5 młodych najsilniejszych.
Zbędne pędy, chore, słabe
i nadłamane wycinamy. Po czterech
latach uzyskamy już dobrze
owocujący i uformowany krzew
składający się z 12 do 20 pędów
szkieletowych. Gdy pędy szkieletowe
mają już ponad 6 lat, należy
je odmłodzić przez skrócenie o połowę
długości. Rokrocznie odmładzamy
nie więcej niż 25% pędów,
by nie obniżać zbytnio zbiorów,
które przeprowadzamy od połowy
sierpnia do połowy września.
A polecane odmiany do uprawy
to: Galicjanka o dużych owocach,
równomiernie dojrzewających,
plenna. Viking, którego owoce długo
utrzymują się na krzakach, ale
mniej plenna. Hugin rodzi bardzo
duże owoce a Nero wykazuje największą
odporność na niskie temperatury,
charakteryzuje się zwartym
pokrojem, owoce doskonałe
na soki, odmiana plenna.
Małgorzata Wyrzykowska