Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Warto uprawiać aronię

Data publikacji 21.10.2020r.

Jesień jest najlepszą porą do sadzenia drzew i krzewów owocowych. Sprzyjające warunki wilgotnościowe, ciepłe dni, sprzyjają dobremu ukorzenianiu się materiału szkółkarskiego. Sięgnijmy zatem po kuzynkę jarzębiny.

Wciąż niedocenianą rośliną jest aronia, która charakteryzuje się zawartością wielu cennych składników mineralnych i witamin. W handlu również trudno ją znaleźć i myślę, że trzeba to zmienić. A może jej uprawa stanie się dodatkowym źródłem dochodu w tych trudnych czasach. Jeśli zatem dysponujemy kawałkiem wolnego gruntu o pH 6,5, wykorzystajmy tę możliwość. Warto wziąć pod uwagę również to, że jesteśmy potentatem w skali światowej w uprawie tej odkrytej ponad 300 lat temu rośliny, a przetwory w postaci soków, koncentratów i mrożonek eksportujemy do wielu krajów.

Wymarzona do uprawy ekologicznej
bo plantację można prowadzić bez użycia chemii, gdyż krzewy są odporne na choroby i szkodniki. Co jeszcze przemawia na korzyść? Obfite, coroczne owocowanie sięgające nieraz 15–20 ton owoców z hektara, a na tym nam szczególnie zależy. Krzewy lub formy pienne aronii wykazują dużą odporność na niskie temperatury, wytrzymują spadki temperatur do -40 st. C, co też nie jest bez znaczenia. Zdarzają się w naszym kraju siarczyste choć krótkotrwałe mroźne dni i niewiele jest roślin dających sobie radę w takich sytuacjach. Poza tym, również kwiaty są odporne na mróz i nie ulegają uszkodzeniom. Dzięki takiej niespotykanej odporności znoszą bez uszkodzeń warunki panujące choćby na dalekiej Syberii. S􀆵 wietnie rośnie na glebach wilgotnych, choć nieźle sobie radzi również na stanowiskach suchych. Jedyne czego wymaga, to słońce – nie lubi zacienienia. Inną zaletą, o której warto wspomnieć, to płytki system korzeniowy. Można więc ją sadzić na terenach o wysokim poziomie wód gruntowych.

Krzewy aronii sadzimy
ok. 5 cm głębiej niż rosły w szkółce, w odstępach ok. 1,5 m w rzędzie, na glebach słabych 1 m, w kierunku północ – południe a skręcanie się pędów po posadzeniu będzie stymulować rozkrzewianie. Po posadzeniu przycinamy do 1/3 długości. W drugim, trzecim roku po posadzeniu zaczynają owocować. Po pięciu latach od posadzenia wchodzą już w pełnię owocowania. Jagody dojrzewają równomiernie w drugiej połowie sierpnia, więc zbiór można przeprowadzić jednorazowo. Ta światłolubna roślina ma tendencję do zagęszczania. Aronia najlepiej owocuje na pędach 2- do 6-letnich i w związku z tym krzewy prowadzi się tak, by nie miały starszych pędów niż 6-letnie. W pierwszym roku wiosną skracamy wszystkie pędy nad 3 oczkiem, dzięki temu roślina wypuści dużo zdrowych pędów. W następnych latach pozostawiamy na krzewie do 5 młodych najsilniejszych. Zbędne pędy, chore, słabe i nadłamane wycinamy. Po czterech latach uzyskamy już dobrze owocujący i uformowany krzew składający się z 12 do 20 pędów szkieletowych. Gdy pędy szkieletowe mają już ponad 6 lat, należy je odmłodzić przez skrócenie o połowę długości. Rokrocznie odmładzamy nie więcej niż 25% pędów, by nie obniżać zbytnio zbiorów, które przeprowadzamy od połowy sierpnia do połowy września. A polecane odmiany do uprawy to: Galicjanka o dużych owocach, równomiernie dojrzewających, plenna. Viking, którego owoce długo utrzymują się na krzakach, ale mniej plenna. Hugin rodzi bardzo duże owoce a Nero wykazuje największą odporność na niskie temperatury, charakteryzuje się zwartym pokrojem, owoce doskonałe na soki, odmiana plenna.

Małgorzata Wyrzykowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a