Przy przeprowadzaniu szczepień należy zachować szczególną staranność, bardzo ważne jest zwłaszcza prawidłowe przechowywanie szczepionek. Jeżeli butelka ze szczepionką jest otwarta, to straci ona swoją skuteczność. Nie bez znaczenia są też warunki higieniczne. Pokazał to przykład gospodarstwa, w którym warchlaki do 30 kg wagi traciły znacząco na wadze, nie pobierały paszy, a śmiertelność wzrosła do 20%. Pojawiło się także na skórze zwierząt wiele ropni, a po szczepieniu przeciwko PCV2 obserwowano wymioty i duszności. Po kontroli automatów do szczepień okazało się, że były one brudne, a przyczyną problemów były zanieczyszczenia szczepionki wynikające ze złej higieny.
Szczepionki z reguły powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze od +2 do +8°C. Jeśli dojdzie do ich zamrożenia lub przegrzania, tracą skuteczność. Należy również uważać na to, aby nie doszło do ich rozwarstwienia, a przed każdym użyciem butelkę należy wstrząsnąć. Napoczęte butelki należy zużyć tak szybko, jak tylko to możliwe. Każde zanieczyszczenie – także środkami odkażającymi – może sprawić, że szczepionki będą nieskuteczne. Strzykawka wielokrotnego użytku powinna być zarezerwowana tylko do szczepienia i po każdym użyciu dobrze wyczyszczona.
By utrzymać wysoki status zdrowotny należy zapewnić też właściwy mikroklimat w chlewni. Wskaźnik wentylacji mierzony w m3 na kilogram masy ciała w czasie 1 godziny powinien wynosić dla świń do 50 kg 0,2 m/s zimą oraz 1 m/s latem. Dla starszych świń odpowiednio 0,3 i 1,5 m/s. Co najmniej 3-krotna wymiana powietrza na godzinę zabezpiecza właściwą jego jakość oraz temperaturę. Zimą trzeba zwrócić uwagę na temperaturę powietrza nawiewanego, czy nie jest zbyt zimne. Dobrze jest, aby wcześniej ogrzało się przechodząc przez inne pomieszczenia lub korytarze. Jeżeli wilgotność powietrza wzrośnie powyżej 60%, to będzie to sprzyjało rozwojowi patogenów. Gdy spadnie poniżej 40% dojdzie do nadmiernego wysuszenia błon śluzowych, co ułatwia kolonizację mikroorganizmom chorobotwórczym.
Dominika Stancelewska