Jednymi z najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych, wpływających na ogólną zdrowotność stada są: porażenie (zaleganie) poporodowe oraz ketoza.
Pierwszy problem spowodowany jest zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na wapń, wynikającym z rozpoczęcia sekrecji (produkowania) siary.
Czym objawia się porażenie (zaleganie) poporodowe?
Porażenie poporodowe występuje zazwyczaj w okresie wycieleń. 75% przypadków tej choroby objawia się natychmiast po porodzie, pozostałe przed porodem lub w jego trakcie. Bezpośrednią przyczyną zalegania poporodowego jest niedostateczna ilość wapnia. Po wycieleniu zapotrzebowanie na wapń wzrasta 2–3 krotnie, ponieważ na każdy litr wyprodukowanej siary potrzeba 1–1,5 g Ca. Krowy nie są w stanie pokryć tak wzmożonego niedoboru Ca, co wynika z niskiego pobrania paszy oraz nieprawidłowego przygotowania krowy do uwalniania wapnia znajdującego się w kościach.
Pierwiastki czy wieloródki?
Zaleganie poporodowe najczęściej
występuje u wieloródek będących
w 3–6 laktacji. Wiąże się to
z gorszym wchłanianiem wapnia
w jelitach, słabszym jego uwalnianiem
z kości oraz większą produkcją
mleka. Choroba rzadko atakuje
pierwiastki i krowy po drugim wycieleniu.
Jak rozpoznać chorobę?
Początkowo następuje spadek
apetytu, osłabienie, niepokój i drżenie
mięśni. Następnie hodowca
może zaobserwować zataczanie
się zwierząt i ich pokładanie się. Leżąc
zwierzęta w charakterystyczny
sposób kładą głowę na boku i ku tyłowi
ciała, a ich kręgosłup esowato
się wykrzywia. Pojawiają się trudności
ze wstawaniem. Obserwuje
się wstrzymanie oddawania moczu
i kału, chłodne uszy oraz suche
nozdrza. Niedobór wapnia wpływa
na ograniczenia w funkcjonowaniu
mięśni gładkich. W wyniku czego
mogą nastąpić kłopoty zdrowotne:
zatrzymanie łożyska, zapalenie błony
śluzowej macicy. Zwierzęta chore
drastycznie zmniejszają wydajność
mleczną.
Pomoc lekarza weterynarii
Krowa zmagająca się z porażeniem
poporodowym wymaga interwencji
lekarza weterynarii.
Leczenie polega na dożylnym podaniu
preparatów wapniowych.
Przyczyną zalegania poporodowego
jest spadek poziomu wapnia we
krwi oraz niepoprawny mechanizm
uwalniania Ca z kości i wchłanianie
tego pierwiastka z układu pokarmowego.
Mechanizm ten nie działa
prawidłowo przez stan metabolicznej
alkalozy spowodowany niewłaściwym
w okresie zasuszenia żywieniem
mineralno-witaminowym
– zbyt duży udział Na i K w dawce
pokarmowej. Dodatek tych pierwiastków
powoduje podwyższenie
pH krwi, co wpływa na mniejszą aktywność
parathormonu odpowiedzialnego
za uwalnianie wapnia
z kości. W warunkach alkalozy następuje
zatrzymanie powstawania
aktywnej formy witaminy D3 odpowiedzialnej
za wchłanianie wapnia
w jelitach. Aby leczenie przyniosło
dobre efekty, należy wykonać badanie
laboratoryjne krwi określające
zawartość wapnia, magnezu oraz
fosforu.
Zapobieganie
W czasie zasuszenia należy tak
skomponować dawkę pokarmową,
aby dzienna ilość wapnia nie
była wyższa niż 50 g na krowę. Pokryjemy
w ten sposób potrzeby bytowe
krowy oraz zapotrzebowanie
na rozwój szkieletu płodu. Należy
żywić zwierzęta paszami ubogimi
w wapń oraz unikać nadmiernych
ilości kationów: potasu i sodu. Zadbajmy,
aby nasze krowy w okresie
zasuszenia nie były zbyt otłuszczone,
ponieważ może to być przyczyna
braku apetytu po porodzie. Stosowanie
doustnych soli wapniowych
w postaci żelu (np. chlorek
wapnia, propionian wapnia) kilka
godzin przed porodem lub 1–2 dni
po porodzie, powoduje zwiększenie
poziomu Ca we krwi zwierząt
w okresie poporodowym. Nadmierne
dawki soli wapniowych mogą
powodować kwasicę metaboliczną,
czego następstwem
może być słabszy
apetyt po porodzie.
Z kolei ketoza jest chorobą przemiany materii spowodowaną nadmiernie ujemnym bilansem energii u krów. Ujawnia się zwykle u wieloródek w fazie rozdojenia (do 60. dnia po wycieleniu).
Ketoza
Częściej zapadają na nią krowy
starsze. Rozróżniamy dwa rodzaje
ketozy: kliniczną i subkliniczną.
Pierwszy z nich dotyczy niewielkiej
liczby zwierząt i jest chorobą
pełnoobjawową. Większość krów
chorych ma bezobjawową ketozę
subkliniczną, która dzieli się na ketozę
pierwotną (2/3 przypadków
krów chorych) oraz ketozę wtórną
(1/3 przypadków krów chorych).
Objawy ketozy klinicznej
Krowy gwałtownie zmniejszają
apetyt, kał wydalany staje się suchy,
śluzowaty, ale nie dochodzi do
zatwardzenia. Krowa początkowo
przestaje jeść paszę treściwą, a następnie
objętościową (kiszonki).
Następuje spadek produkcji mleka
nawet do 25%. Szybko możemy
zaobserwować duży spadek masy
ciała (BCS). Mleko i wydychane powietrze
mają specyficzny zapach
acetonu. Jest to znak dla hodowcy,
że należy bezzwłocznie wezwać lekarza
weterynarii.
Objawy ketozy subklinicznej
Ketoza wtórna związana jest z innymi
zaburzeniami zdrowotnymi
krowy takimi jak: zatrzymanie łożyska,
przemieszczenie trawieńca, zapalenie
błony śluzowej macicy. Zaburzenia
te powodują utratę apetytu,
a w dalszej konsekwencji ketozę.
Wieloródki chorują głównie na ketozę
pierwotną, spowodowaną błędami
żywieniowymi popełnianymi
w: końcowym okresie poprzedniej
laktacji, okresie zasuszenia oraz fazie
rozdojenia.
Niski poziom glukozy
Jeżeli w trakcie wycielenia krowy
są w zbyt dobrej kondycji BCS
(przetłuszczone), a pobieranie paszy
przed porodem jest mniejsze
(naturalna przypadłość związana
z przemianami hormonalnymi towarzyszącymi
narodzinom cielęcia
oraz wejściem w laktacje) wzrasta
zapotrzebowanie na składniki
pokarmowe (zwłaszcza glukozę).
Skutkuje to uwalnianiem zapasów
zgromadzonych w postaci tkanki
tłuszczowej, zwiększa się stężenie
wolnych kwasów tłuszczowych
(NEFA) we krwi, co wpływa na
mniejsze pobranie paszy. W efekcie
zmniejszeniu ulega poziomu glukozy
we krwi do ok. 25–30 mg%
(zalecany poziom 50-60mg%).
Wpływa to na zbyt niską zawartość
kwasu szczawiooctowego,
który odpowiada za spalanie kwasów
tłuszczowych. Niecałkowite
spalenie kwasów tłuszczowych
w wątrobie powoduje powstanie
ciał ketonowych: acetonu, kwasu
acetylooctowego oraz kwasu
ß-hydroksymasłowego. Są one wydalane
przez zwierzęta w wydychanym
powietrzu, mleku oraz moczu,
co zwiększa niedobór energii
u krów. Przeprowadzenie testów
na obecność ciał ketonowych we
krwi, moczu lub mleka pomaga
w zdiagnozowaniu choroby. W ramach
przeprowadzania kontroli
użytkowości mlecznej krów w naszym
kraju, w pobieranych próbkach
mleka oznacza się zawartość
ciał ketonowych, dzięki czemu hodowcy
mogą monitorować występowanie
subklinicznej ketozy we
własnych stadach.
Niedobory energetyczne,
a płodność krów
U wysokowydajnych wieloródek
okres ujemnego bilansu energetycznego
niekorzystnie wpływa
na wskaźniki rozrodu. Deficyt energetyczny
zmniejsza wydzielanie
gonadotropin co wpływa na dysfunkcję
jajnika i mniejsze pęcherzyki.
Obniża poziom IGH-1 i insuliny
w plazmie krwi, powoduje większą
zamieralność zarodków i wolniejszy
wzrost pęcherzyków. Niedobory
energii zmniejszają produkcję
progesteronu przez ciałko żółte
(zwiększa się procent zamierania
embrionów).
Jak leczyć?
Leczenie polega na podwyższeniu
stężenia glukozy we
krwi poprzez dożylne podanie
glukozy przez lekarza weterynarii.
Można też zastosować przez
kilka dni dodatek do paszy glikolu
propylenowego, który jest
prekursorem glukozy i pozwala
na utrzymanie odpowiedniego
jej stężenia.
Czy możemy zapobiec
chorobie?
W okresie zasuszenia i końca
laktacji, należy odpowiednio
zbilansować dawki pokarmowe,
aby nie dopuścić do nadmiernego
otłuszczenia krów. Kilka tygodni
przed wycieleniem należy
przyzwyczajać wieloródki do
dawki pokarmowej stosowanej
u krów po wycieleniu (większy
udział pasz treściwych). Po porodzie
pobranie paszy przez krowy
powinno być wysokie oraz
odpowiednio zbilansowane pod
względem energetycznym (dostarczanie
glukozy). Należy unikać
skarmiania pasz przyczyniających
się do ketozy: zepsutych
kiszonek i buraków pastewnych.
Wydajności coraz wyższe
Reasumując, mleczny kierunek
użytkowania bydła przez
kilkadziesiąt lat ulegał ciągłemu
doskonaleniu. Hodowcom udało
się kilkukrotnie zwiększyć ilość
produkowanego mleka w laktacji.
W Polsce w 1950 r. wydajność
krowy w laktacji wynosiła
3023 kg, natomiast w 2019 r.
8530 kg (źródło PFHBiPM).
Taka olbrzymia zwyżka produkcji
spowodowała kłopoty
związane z funkcjonowaniem
organizmów wysokowydajnych
mlecznic. Hodowcy w stadach
bydła musieli zacząć się zmagać
z zaburzeniami trawiennymi
i metabolicznymi, których
przyczyną były błędy żywieniowe.
Zaburzenia są jednym
z głównych czynników obniżających:
produkcyjność krów
i jakość mleka, a także wystąpienie
kłopotów z rozrodem.
Należy pamiętać, że krowy wysokomleczne
wymagają odpowiednio
zbilansowanych dawek
żywieniowych dostosowanych
do poszczególnych faz laktacji.
Paulina Pałasz
Centrala Tulce, WCHiRZ