Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Deserem w jesienną chandrę

Data publikacji 28.10.2020r.

TARTA JABŁKOWA Z TYMIANKIEM

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki śmietany.
Składniki na nadzienie:
  • 5 jabłek,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • świeży tymianek,
  • cynamon.

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i umieścić je na 30 minut w lodówce. Następnie rozłożyć na okrągłej formie do tarty wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrać i przekroić na pół, a połówki pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć je jedno na drugim na cieście. Masło rozpuścić z miodem, polać jabłka, posypać cynamonem. Piec tartę 30 minut, a upieczoną posypać świeżym tymiankiem i zapiekać jeszcze 10 minut.

ŚMIETANKA Z CYTRYNĄ I IMBIREM

Składniki:

  • 280 ml śmietany 36%,
  • 100 ml półwytrawnego białego wina,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok z jednej cytryny,
  • 50 g cukru pudru,
  • 2 kawałki korzenia imbiru z syropu,
  • świeże listki mięty lub melisy.

Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodawać wino, skórkę i sok z cytryny. Imbir wyjąć z syropu i pokroić na cienkie słupki, dodać do śmietany. Krem nałożyć do pucharków i wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy, kawałkami imbiru i skórką z cytryny. Deseru nie należy przygotowywać zbyt wcześnie, ponieważ się warzy.

GRUSZKI ZAPIEKANE W CZEKOLADOWYM CIEŚCIE

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 80 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 duże jajka,
  • 5 małych gruszek.

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wyłożyć do 5 kokilek. Gruszki obrać, nie wyjmować gniazda nasiennego, ułożyć na środku porcji ciasta w kokilce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a