TARTA JABŁKOWA Z TYMIANKIEM
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 3/4 kostki masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki śmietany.
- 5 jabłek,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu,
- świeży tymianek,
- cynamon.
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i umieścić
je na 30 minut w lodówce. Następnie rozłożyć na okrągłej formie
do tarty wysmarowanej tłuszczem. Jabłka obrać i przekroić na pół,
a połówki pokroić na cienkie plasterki. Ułożyć je jedno na drugim na
cieście. Masło rozpuścić z miodem, polać jabłka, posypać cynamonem.
Piec tartę 30 minut, a upieczoną posypać świeżym tymiankiem
i zapiekać jeszcze 10 minut.
ŚMIETANKA Z CYTRYNĄ I IMBIREM
Składniki:
- 280 ml śmietany 36%,
- 100 ml półwytrawnego białego wina,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sok z jednej cytryny,
- 50 g cukru pudru,
- 2 kawałki korzenia imbiru z syropu,
- świeże listki mięty lub melisy.
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Stopniowo dodawać wino, skórkę i sok
z cytryny. Imbir wyjąć z syropu i pokroić na cienkie
słupki, dodać do śmietany. Krem nałożyć do pucharków
i wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem
udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy, kawałkami
imbiru i skórką z cytryny. Deseru nie należy przygotowywać
zbyt wcześnie, ponieważ się warzy.
GRUSZKI ZAPIEKANE W CZEKOLADOWYM CIEŚCIE
Składniki:
- 100 g miękkiego masła,
- 80 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 duże jajka,
- 5 małych gruszek.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka oraz mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wyłożyć do 5 kokilek.
Gruszki obrać, nie wyjmować gniazda nasiennego, ułożyć na
środku porcji ciasta w kokilce. Piec około 25 minut w piekarniku
nagrzanym do 180°C.