Krowy, które przed wycieleniem są mocno otłuszczone, mają zwykle wydłużoną o kilkanaście dni ciążę. Taka sytuacja prowadzi do zwiększenia masy płodu i ciężkich porodów, podczas których dochodzi do uszkodzeń narządu rodnego.
Obserwuje się także występowanie stanów zapalnych o przebiegu ostrym lub chronicznym, które trudno poddają się leczeniu, ponieważ odporność organizmu ulega osłabieniu. Zbyt duże otłuszczenie krów najczęściej wiąże się z utratą apetytu w ostatnich dniach przed porodem, czego nie stwierdza się u zwierząt o BCS około 3,00–3,25. Jeżeli krowa nie chce pobierać paszy w dniu poprzedzającym poród, to oznacza, że nie będzie dobrze jeść także do 21. dnia po porodzie. Liczne badania potwierdzają, że najkorzystniejsze dla późniejszej wydajności mleka jest zasuszenie krów o kondycji ciała 2,7 –3,00 pkt. BCS. Zwierzęta o takim otłuszczeniu dobrze pobierają pasze, a po porodzie wykazują zdecydowanie mniej zaburzeń metabolicznych. Trzeba jednak pamiętać, że wysoko wydajna krowa zawsze traci kondycję po porodzie.