Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

Partner serwisu

Innowacyjne zielone mleko

Data publikacji 03.11.2020r.

pomorskie, kujawsko-pomorskie
Konsorcjum stara się o pozyskanie unijnych funduszy, które umożliwią stworzenie łańcucha produkcyjnego. Z mleka wytwarzanego przez krowy żywione ekstensywnie, mają być produkowane wysokiej klasy sery. Bydgoska uczelnia ma zaś zająć się naukowymi badaniami, które sprawdzą dobrostan zwierząt, jak i jakość produkowanego mleka. W październiku br. ministerstwo rolnictwa zorganizowało na Pomorzu i Kujawach wyjazd studyjny „Szlakiem dobrych praktyk PROW”, podczas którego mieliśmy okazję zwiedzić jedno z gospodarstw uczestniczących w programie „Innowacyjne Zielone Mleko”, należące do Andrzeja Pestki z Lipienic. Podstawę żywienia krów w okresie letnim stanowi wypas pastwiskowy. Zimą zwierzęta żywione są sianokiszonką, a uzupełnieniem dawki jest śrutowane zboże oraz ziarno kukurydzy. Całkowicie zrezygnowano z kiszonki z kukurydzy. – Wypas prowadzony był do końca października, obecnie stado wyprowadzane jest na pastwisko w zależności od pogody. Pastwisko liczące 8 ha zostało założone dwa lata temu i znajduje się przy siedlisku – informuje Andrzej Pestka.Stado utrzym...

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

Zobacz także