Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Antybiotyk i… rękawiczki

Data publikacji 19.11.2020r.

Infekcje gronkowcowe, jeżeli nie zostaną wyleczone od razu, to mogą trwać wiele lat, pogarszając znacząco jakość produkowanego mleka. Gronkowce mają bowiem zdolność tworzenia biofilmu, który nie pozwala komórkom somatycznym czy antybiotykom na unieszkodliwienie bakterii. Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii w stadzie, należy zadbać o odporność krów, higienę doju i oczywiście sprawność i czystość sprzętu udojowego. W walce z zapaleniami wywołanymi przez gronkowca duże znaczenie ma szczepienie ochronne, dzięki któremu chore krowy wysiewają mniej komórek bakteryjnych do mleka, przez co zmniejsza się ilość krów ulegających infekcji. Krowy szczepione przeciwko gronkowcowi złocistemu nie wytwarzają dookoła kolonii bakterii biofilmu, przez co takie sztuki łatwiej się leczą i nie powstają u nich długotrwałe infekcje. Ale… Jedna krowa zakażona gronkowcem może zakazić nawet 8 kolejnych sztuk i samo szczepienie nie jest w stanie skutecznie zapobiec całkowitemu rozprzestrzenianiu się bakterii. Z tego też względu, ogromne znaczenie ma higiena podczas doju. Gronkowce mają zdolność przytwierdzania się do skóry dłoni, dlatego też zakładanie do doju lateksowych lub nitrylowych rękawiczek jest bardzo prostym sposobem na ograniczenie rozprzestrzeniania się zakaźnych bakterii między krowami. Gładka powierzchnia rękawiczek pozwala na wyeliminowanie bakterii i brudu z pęknięć, szczelin i paznokci na dłoniach. Wybierając zatem rękawiczki do doju należy upewnić się, że doskonale pasują one do dłoni i gładko przylegają. Tylko wtedy można łatwo je dezynfekować. Trzeba bowiem pamiętać, że rękawiczki należy regularnie dezynfekować podczas doju za pomocą kąpieli do strzyków lub roztworu dezynfekującego. Po skończonym doju rękawiczki jednorazowe należy wyrzucić, gdyż ponowne ich użycie sprawia, że ​​stają się kruche, łatwo się rozrywają i zwiększają ryzyko zakażenia wymion.
Badania wykazały, że na zużytych rękawiczkach jest o 75% mniej bakterii niż na gołych rękach. Noszenie rękawiczek zmniejsza również o 50% rozprzestrzenianie się bakterii zakaźnych i środowiskowych.
Popularną i skuteczną praktyką ograniczania rozprzestrzeniania się gronkowca w stadzie jest izolowanie chorych krów. W tradycyjnych uwięziówkach takie działanie nie stanowi większego problemu, gdyż krowy zakażone bakteriami zakaźnymi ustawiane są zwykle na końcu obory i dojone jako ostatnie. W oborach wolnostanowiskowych trzeba już wydzielić odrębną grupę krów z takimi zapaleniami.

Beata Dąbrowska

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a