Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Panna cotta z cynamonem i czekoladą

Data publikacji 20.11.2020r.

Składniki: 500 ml śmietanki 36%, 50 g cukru, laska wanilii, 2 łyżeczki żelatyny, szczypta cynamonu, 5 kostek czekolady, wiśnie kandyzowane, świeże borówki.

Wykonanie: Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wyciągnąć ziarenka. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Śmietankę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier, laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Wyłączyć. Wyciągnąć laskę wanilii. Gorącą śmietankę wymieszać dokładnie z żelatyną i cynamonem. Gorącą masę przelać do foremek na muffiny. Poczekać, aż ostygnie, i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Wyjąć z foremek. Jeśli deser trudno będzie wyjąć, można delikatnie odwrócić foremkę i polać ciepłą wodą. Układać na talerzu, posypać tartą czekoladą, ozdobić wiśniami i borówkami.

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a