Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Przyślij mleczną recepturę i wygraj w konkursie!

Data publikacji 20.11.2020r.

W bieżącym numerze "Tygodnika Poradnika Rolniczego" sporo jest o mleku. Na stronach "Polskiego mleka", ale też w dziale "Wieś i rodzina", możecie przeczytać o zaletach białego napoju i jego przetworów, ale i o niezwykłych właściwościach substancji pozyskiwanej z siary. Na stronach z przepisami znajdziecie receptury na kultowy włoski deser panna cotta i domowe krówki.
I być może smaki tych ostatnich zainspirowały nas do czegoś jeszcze. Otóż chcielibyśmy ogłosić konkurs kulinarny dla członkiń i członków kół gospodyń wiejskich na oryginalną potrawę z wykorzystaniem mleka albo któregokolwiek z jego przetworów. Ogłaszamy konkurs pod hasłem "Mleczne cuda w przepisach KGW".
Chcemy, żebyście puścili wodze fantazji i uruchomili wyobraźnię. Naszym marzeniem jest, by w konkursie pojawiły się oryginalne receptury. Wiemy, że idą święta i że na niejednym stole zagości sernik. Jeśli chcecie pochwalić się jakimś w konkursie, musi być nietuzinkowy. Takich właśnie przepisów oczekujemy. Jeśli zechcecie przesłać recepturę na pierogi z serem, muszą być jakoś inne od tych, które znamy z popularnych przepisów.
Podpowiemy wam, gdzie i jak szukać inspiracji, ale najpierw kilka słów o tym, co z potrawą i jej smakiem potrafi zrobić dodatek mleka i jego przetworów. Od dawna bowiem wiadomo, że nabiał ma niezwykłe właściwości kulinarne.

r e k l a m a

Nie ma jak masło

Jako naturalny produkt powstający z ubijania pasteryzowanej śmietany masło ma właściwości nadające naszym ulubionym potrawom objętość i mięsistość, pogłębiony smak i wrażenia aksamitności na podniebieniu. Co więcej, masło nadaje smak wielu potrawom, których dzieci zwykle nie lubią, z dodatkiem tego tłuszczu jednak je zjadają. Dotyczy to chociażby szpinaku czy brukselki. A jak można wykorzystać przysłowiową łyżkę masła, by uczynić naszą kuchnię atrakcyjniejszą?
Nie ma nic prostszego niż dodanie łyżeczki masła do świeżo ugotowanych warzyw, które podamy zaraz z ryżem albo zgrillowaną kurzą piersią. Jeśli dodacie odrobinę masła do warzyw o neutralnym smaku, zmienicie je nie do poznania. Jeśli chcecie smażyć na maśle, najlepszym wyjściem będzie masło klarowane. Jeśli go nie macie, sprawdzi się łączenie zwykłego masła z olejem rzepakowym. Wtedy uzyskacie wyższy stopień dymienia tłuszczu, a proteiny mleczne nie będą się tak szybko palić. Ciastom i ciasteczkom masło nadaje kruchości.

Mleko dla pianki, jogurt dla delikatności

Mleko ma nie tylko właściwości odżywcze, ale także kulinarne. Białka mleka i tłuszcz mleczny nadają też potrawom teksturę i formują pianę. Stabilizują pęcherzyki powietrza, a tłuszcz, co prawda, je destabilizuje, ale w międzyczasie dodaje pełnego smaku. Mleko chude pozwoli zrobić wzorcową piankę, ale nie doda napojowi czy potrawie smaku. Tłuste nada aromat, ale nie pozwoli się tak dobrze ubić.
A co waszym potrawom uczyni jogurt? Fermentowane mleko doskonale nadaje się jako dodatek do potraw i słodkich, i słonych czy pikantnych. Jest świetnym prebiotykiem i probiotykiem, ułatwi więc trawienie, a zdrowie jelit i ich flora bakteryjna zyskają. Podniesie też na wyższy poziom nasze kulinarne poczynania. Jogurt – dzięki umiarkowanej kwasowości i zawartości wapnia – działa jako naturalny zmiękczacz i czyni mięso delikatniejszym niż większość marynat, które zwykle mają bardziej kwasowy odczyn. Jeśli chcecie zrobić dip, sos czy sałatkę, a ograniczyć kaloryczność potrawy, użyjcie jogurtu jako zastępnika bardziej tłustych składników, którymi są olej czy majonez. Jogurt użyty w ciastach i innych słodyczach doda im wilgotności i smaku. Ponieważ jest gęsty, sprawi, że nie będzie potrzebne tyle mąki. Ciasto będzie wtedy delikatniejsze. Podobne działanie w potrawach, w tym naleśnikach, racuchach czy ciastach kruchych, ma zsiadłe mleko albo twaróg.

r e k l a m a

Inspiracja zewsząd!

Gdzie najlepiej szukać ciekawych przepisów i inspiracji? Sięgajcie do zeszytów z przepisami waszych babć i prababć. Może macie na półkach jakąś starą książkę kucharską? Można znaleźć w niej ciekawe podpowiedzi albo stworzyć nową recepturę, łącząc stary przepis z nowym. Świetnym źródłem jest, oczywiście, Internet. Ale pamiętajcie, że przepisy w nim są tak łatwo dostępne, że wiele z nich traci już na oryginalności. Dlatego szukajcie stron czy blogów bardziej niszowych. Albo też wpisujcie w wyszukiwarkę najbardziej nietypowe połączenia. Jest też inny sposób, by w globalnej sieci znaleźć coś ciekawego. Nie bójcie się zajrzeć na strony zagraniczne. Wystarczy, że ograniczycie się do języka angielskiego. Pomóc w tym mogą dzieci czy wnuki – poprośmy, by znalazły angielskie odpowiedniki potraw czy pojedynczych składników albo sami wesprzyjcie się narzędziem "Google tłumacz". Anglojęzyczny internet kulinarny pełen jest arcyciekawych receptur i zaskakujących połączeń.
Mleka czy jego przetworów możecie użyć na różne sposoby. Mogą być składnikiem potrawy, ale też służyć do jej dekoracji. W poszukiwaniach uwzględnijcie mleko, śmietanę, twarogi, ser dojrzewający, czyli tzw. żółty, ale też sery brie i camembert, a także jogurty, kefiry czy zsiadłe mleko, a nawet coraz popularniejszy i produkowany w Polsce tureckiego pochodzenia ajran.

Możecie to wygrać!

Komisja konkursowa wyłoni dziesięciu laureatów, którzy staną się szczęśliwymi posiadaczami wielofunkcyjnego robota kuchennego. Ale wygranych będzie więcej, bowiem przyznamy też dwadzieścia wyróżnień i nagrodzimy autorki i autorów zestawem publikacji i upominkami o wartości do 100 zł.
Komisja oceniać będzie recepturę na deser lub danie obiadowe, a w niej nieszablonowość przepisu, listę składników i oryginalność opisu. Ocenie podlegać będzie też zdjęcie potrawy. Zdjęcie powinno być w formacie JPG, mieć wielkość od 500 kB do 10 MB i rozdzielczość 300 dpi. Zdjęcie i przepis należy przesłać do naszej redakcji za pośrednictwem elektronicznego formularza zgłoszeniowego dostępnego pod adresem tpr.pwrwydawnictwo.pl/mleczne-cuda i na stronie www.tygodnik-rolniczy.pl/mleczne-cuda.
Osoby biorące udział w konkursie muszą należeć do kół gospodyń wiejskich. Na zgłoszenia czekamy do 6 stycznia 2021 roku. Informacje o konkursie i jego regulamin znajdziecie na naszej stronie internetowej.
Wiemy, że głowy już macie pełne pomysłów. Zatem ruszajcie do garnków, patelni i foremek! Już nie możemy się doczekać efektów waszej kreatywności.

Karolina Kasperek

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a