Projekt zakłada przesunięcie terminu z 1 stycznia 2021 r. na 1 stycznia 2025 r. Jak zaznaczono w uzasadnieniu nowelizacji, analiza bilansu paszowego w Polsce wskazuje, że w naszej strefie klimatycznej praktycznie obecnie nie ma alternatywnych pasz wysokobiałkowych mogących całkowicie zastąpić importowaną śrutę sojową. Zupełne zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych będzie trudne ze względu na graniczne udziały tych pasz w dietach (dopuszczalne ilości), szczególnie w mieszankach paszowych dla młodego drobiu i młodych świń, a także ze względu na nadmierną zawartość węglowodanów strukturalnych (włókna) oraz substancji antyodżywczych (alkaloidy, taniny). O tym, jakie są ewentualne alternatywy dla soi GMO pisaliśmy w 46. numerze "Tygodnika" na str. 37.
Stosowanie pasz z GMO będzie możliwe do stycznia 2025 r.?
Projekt zakłada przesunięcie terminu z 1 stycznia 2021 r. na 1 stycznia 2025 r. Jak zaznaczono w uzasadnieniu nowelizacji, analiza bilansu paszowego w Polsce wskazuje, że w naszej strefie klimatycznej praktycznie obecnie nie ma alternatywnych pasz wysokobiałkowych mogących całkowicie zastąpić importowaną śrutę sojową. Zupełne zastąpienie białka sojowego krajowymi nasionami roślin strączkowych będzie trudne ze względu na graniczne udziały tych pasz w dietach (dopuszczalne ilości), szczególnie w mieszankach paszowych dla młodego drobiu i młodych świń, a także ze względu na nadmierną zawartość węglowodanów strukturalnych (włókna) oraz substancji antyodżywczych (alkaloidy, taniny). O tym, jakie są ewentualne alternatywy dla soi GMO pisaliśmy w 46. numerze "Tygodnika" na str. 37.