Piersi z kaczki po wietnamsku
Wykonanie: Pierś z kaczki dokładnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersi naciąć, tworząc kratkę. Układać piersi skórą do dołu w misce. W osobnym naczyniu wymieszać trzy łyżki sosu sojowego, miód, łyżkę brązowego cukru. Zalać przygotowane piersi i wcierać marynatę dokładnie palcami. Pozostawić w lodówce na noc pod przykryciem. Pierś położyć na suchą rozgrzaną patelnię skórą do dołu. Smażyć 10 minut, obrócić i ponownie smażyć 10 minut. Przełożyć do formy lub rękawa do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 180°C. Nie należy piec dłużej, ponieważ mięso zrobi się twarde. Na patelnię wlać dwie łyżki sosu sojowego, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek imbiru, anyż, pieprz, chilli. Gotować kilka minut, wlać połowę soku pomarańczowego i gotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w reszcie soku, dolać i gotować chwilę do zgęstnienia. Wyłączyć. Kaczkę wyjąć z piekarnika na 10 minut, kroić ją na cienkie plasterki i podawać polane sosem.