Chcesz powiększyć kolekcję odmian winorośli? Zrób to sam
Pobieramy sztobry, czyli 2–3-oczkowe odcinki łozy o długości ok. 25 cm, z dolnej części, która jest dobrze zdrewniała, a jej średnica wynosi 5 mm. Grubsza słabiej się korzeni. Zwracamy uwagę, by łoza była zdrowa, bez uszkodzeń i porażeń chorobami. Po pobraniu sztobry powinny trafić do warunków gwarantujących im przetrwanie zimy bez narażenia na przemarznięcie, wysuszenie czy przedwczesny rozwój pąków. Przechowujemy je w formie odcinków długich do późniejszego pocięcia bądź jako odcinki wstępnie przycięte. Sztobry przycinamy ok. 3 cm nad górnym pąkiem i ok. 2 cm poniżej dolnego. Tak przygotowane sadzonki możemy przechowywać na kilka sposobów, najważniejsze by temperatura nie przekraczała 5°C. Najlepiej jest je zadołować. Wykopujemy dołek na głębokość ok. 50 cm w miejscu, gdzie nie występuje wysoki poziom wód gruntowych ani nie grożą gryzonie. W dołku układamy łozy lub sztobry, najlepiej zabezpieczone siatką lub w nieszczelnym pojemniku zapewniającym przepływ wilgoci i powietrza. W tych warunkach przechowujemy je do końca marca.