Dlaczego właśnie drożdże są najkorzystniejsze dla zwierząt? Z uwagi na fakt, że w przeciwieństwie do form nieorganicznych, jak np. seleniany i seleniny, drożdże selenowe to organiczna forma selenu, która pod względem wchłanialności zajmuje pierwsze miejsce. Drożdże selenowe nawet w 80% czystej postaci są wbudowywane w białko mikroorganizmów zasiedlających żwacz. Oznacza to, że blisko 80% jest wchłaniane przez organizm zwierzęcia. Skutki niedoboru selenu u bydła wiąże się zazwyczaj z okresem okołoporodowym. I słusznie, bowiem większość badań wskazuje, że prawidłowe żywienie selenowe jest w tym okresie szczególnie ważne. W tym bowiem czasie stres negatywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a tym samym zwiększa po wycieleniu prawdopodobieństwo rozwoju groźnych chorób zakaźnych. Podając krowom selen, następuje wzrost aktywności tkanki wydzielniczej gruczołu mlekowego, wzrost koncentracji IgG, IgA i IgM w siarze oraz zwiększa się przyswajalność przeciwciał przez cielęta w pierwszych godzinach i dniach życia. Badania potwierdziły, iż dodatkowe podanie krowom drożdży selenowych na 3 tygodnie przed spodziewanym porodem przyczyniło się do obniżenia o około 70% przypadków zapalenia błony śluzowej macicy, a o około 40% przypadków torbielowatości jajników. Ograniczyła się znacznie ilość zapaleń gruczołu mlekowego i przypadków zatrzymania łożyska. Obserwowano także zdecydowane ograniczenie liczby komórek somatycznych w mleku. Stosowanie drożdży selenowych np. Selemax przyczynia się również do prawidłowego rozwoju płodu oraz lepszej odporności nowo urodzonych cieląt na choroby zakaźne, jak również do wzrostu aktywności tkanki wydzielniczej wymienia, czego efektem jest zwiększenie produkcji mleka. W okresie ciąży selen przenika przez łożysko do płodu, przy czym koncentracja w siarze i mleku zależy od ilości i jakości pobranego wraz z paszą pierwiastka. U krów, ktore otrzymywały dodatek drożdzy selenowych obserwowano także bezproblemowe odejście łożyska po porodzie, a urodzone cielęta były zdecydowanie bardziej żywotne i szybko przyrastały.
Drożdże selenowe najlepiej się wchłaniają
Niedobór selenu w dawce dla krów mlecznych jest przyczyną wielu stanów chorobowych o przebiegu klinicznym i subklinicznym. Spadek wydajności, odporności na mastitis, zamieranie zarodków, poronienia – to tylko jedne z wielu skutków niedoboru tego mikroelementu, którego uzupełnienie doskonale gwarantują drożdże selenowe.
Dlaczego właśnie drożdże są najkorzystniejsze dla zwierząt? Z uwagi na fakt, że w przeciwieństwie do form nieorganicznych, jak np. seleniany i seleniny, drożdże selenowe to organiczna forma selenu, która pod względem wchłanialności zajmuje pierwsze miejsce. Drożdże selenowe nawet w 80% czystej postaci są wbudowywane w białko mikroorganizmów zasiedlających żwacz. Oznacza to, że blisko 80% jest wchłaniane przez organizm zwierzęcia. Skutki niedoboru selenu u bydła wiąże się zazwyczaj z okresem okołoporodowym. I słusznie, bowiem większość badań wskazuje, że prawidłowe żywienie selenowe jest w tym okresie szczególnie ważne. W tym bowiem czasie stres negatywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a tym samym zwiększa po wycieleniu prawdopodobieństwo rozwoju groźnych chorób zakaźnych. Podając krowom selen, następuje wzrost aktywności tkanki wydzielniczej gruczołu mlekowego, wzrost koncentracji IgG, IgA i IgM w siarze oraz zwiększa się przyswajalność przeciwciał przez cielęta w pierwszych godzinach i dniach życia. Badania potwierdziły, iż dodatkowe podanie krowom drożdży selenowych na 3 tygodnie przed spodziewanym porodem przyczyniło się do obniżenia o około 70% przypadków zapalenia błony śluzowej macicy, a o około 40% przypadków torbielowatości jajników. Ograniczyła się znacznie ilość zapaleń gruczołu mlekowego i przypadków zatrzymania łożyska. Obserwowano także zdecydowane ograniczenie liczby komórek somatycznych w mleku. Stosowanie drożdży selenowych np. Selemax przyczynia się również do prawidłowego rozwoju płodu oraz lepszej odporności nowo urodzonych cieląt na choroby zakaźne, jak również do wzrostu aktywności tkanki wydzielniczej wymienia, czego efektem jest zwiększenie produkcji mleka. W okresie ciąży selen przenika przez łożysko do płodu, przy czym koncentracja w siarze i mleku zależy od ilości i jakości pobranego wraz z paszą pierwiastka. U krów, ktore otrzymywały dodatek drożdzy selenowych obserwowano także bezproblemowe odejście łożyska po porodzie, a urodzone cielęta były zdecydowanie bardziej żywotne i szybko przyrastały.