Data publikacji 09.12.2020r.
Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Masz już prenumeratę lub dostęp?
Zaloguj się
Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu
KARP NA ORIENTALNIE
Składniki:
- 5 płatów (dzwonków) karpia.
Składniki na marynatę:
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- szczypta mielonych goździków,
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- szczypta chili,
- 3 ząbki czosnku.
Wykonanie: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Karpia oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać marynatą. Piec 25–30 minut w temp. 180°C. Pod koniec należy uważać, żeby potrawa się nie przypaliła. Podawać z chlebem.
MINTAJ Z SALSĄ MANGO
Składniki:
- 4 płaty mintaja,
- sok z ½ cytryny,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- masło klarowane.
Składniki na salsę:
- sok z ½ cytryny,
- 1 cebula czerwona,
- 1 świeża papryczka chili,
- 1 owoc mango,
- listki mięty.
Wykonanie: Płaty mintaja umyć, osuszyć ręcznikiem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć plastry masła i zapiekać ok. 25 minut w temp 170°C. Cebulę pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić w kostkę, papryczkę oczyścić i posiekać bardzo drobno. Listki mięty drobno posiekać. Wymieszać w misce wszystkie składniki, skropić sokiem z cytryny. Rybę podawać z salsą z mango.
POSTNE ZAWIJAŃCE
Składniki:
- główka białej kapusty kiszonej,
- 0,5 kg ugotowanych posiekanych grzybów (świeżych lub mrożonych),
- 0,5 kg kaszy gryczanej,
- 2 cebule,
- 300 g ugotowanej kiszonej kapusty,
- 2 łyżki masła klarowanego (40 g),
- sól,
- pieprz.
Wykonanie: Kaszę ugotować w proporcji 1:2 – zagotować litr wody, posolić, wsypać kaszę i gotować, aż pochłonie wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać ugotowane grzyby oraz ugotowaną, posiekaną drobno kapustę. Kaszę wymieszać z cebulą, kapustą i grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z główki kapusty zdjąć delikatnie liście, usunąć grubsze nerwy. Naderwanymi, uszkodzonymi liśćmi wyłożyć dno garnka. Farsz nakładać na liście i ciasno zwijać. Gotowe zawijańce układać na liściach, zalać wodą, tak aby je przykryła, wodę posolić, na wierzchu ułożyć resztę liści i gotować godzinę pod przykryciem. Można podawać same lub z olejem lnianym