Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Sprawdź

r e k l a m a

Partner serwisu

Wigilia inna niż zwykle

Data publikacji 09.12.2020r.



KARP NA ORIENTALNIE

r e k l a m a

Składniki:
  • 5 płatów (dzwonków) karpia.
Składniki na marynatę:
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • szczypta mielonych goździków,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • szczypta chili,
  • 3 ząbki czosnku. 

Wykonanie: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Karpia oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać marynatą. Piec 25–30 minut w temp. 180°C. Pod koniec należy uważać, żeby potrawa się nie przypaliła. Podawać z chlebem.



r e k l a m a

MINTAJ Z SALSĄ MANGO

Składniki:

  • 4 płaty mintaja,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • masło klarowane. 
Składniki na salsę:
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 świeża papryczka chili,
  • 1 owoc mango, 
  • listki mięty. 
Wykonanie: Płaty mintaja umyć, osuszyć ręcznikiem, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć plastry masła i zapiekać ok. 25 minut w temp 170°C. Cebulę pokroić w kostkę, mango obrać i pokroić w kostkę, papryczkę oczyścić i posiekać bardzo drobno. Listki mięty drobno posiekać. Wymieszać w misce wszystkie składniki, skropić sokiem z cytryny. Rybę podawać z salsą z mango.

Zobacz także



POSTNE ZAWIJAŃCE

Składniki:

  • główka białej kapusty kiszonej,
  • 0,5 kg ugotowanych posiekanych grzybów (świeżych lub mrożonych),
  • 0,5 kg kaszy gryczanej,
  • 2 cebule,
  • 300 g ugotowanej kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki masła klarowanego (40 g),
  • sól,
  • pieprz.
Wykonanie: Kaszę ugotować w proporcji 1:2 – zagotować litr wody, posolić, wsypać kaszę i gotować, aż pochłonie wodę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać ugotowane grzyby oraz ugotowaną, posiekaną drobno kapustę. Kaszę wymieszać z cebulą, kapustą i grzybami, doprawić solą i pieprzem. Z główki kapusty zdjąć delikatnie liście, usunąć grubsze nerwy. Naderwanymi, uszkodzonymi liśćmi wyłożyć dno garnka. Farsz nakładać na liście i ciasno zwijać. Gotowe zawijańce układać na liściach, zalać wodą, tak aby je przykryła, wodę posolić, na wierzchu ułożyć resztę liści i gotować godzinę pod przykryciem. Można podawać same lub z olejem lnianym

r e k l a m a

r e k l a m a

Zobacz także

r e k l a m a